Annons

Eric Thulin: Eric Klefberg: Därför granskar vi flyttfirman och Hells Angels

Eric ThulinSkicka e-post
Borås • Publicerad 8 december 2019
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

BT:s publiceringar om Kvalitetsflytt har rört upp starka känslor de senaste veckorna. Det märks inte minst av det stora inflödet av reaktioner som har kommit från läsarna.

De flesta hör av sig till redaktionen för att bistå med information eller dela med sig av sina erfarenheter av företaget. Flera läsare har också tagit kontakt för att tacka för väl genomarbetade artiklar.

Annons

Diskussionerna på BT:s Facebooksida har haft en betydligt hetsigare ton. Många av kommentarerna kan visserligen härledas till anställda och andra som har en relation till flyttföretaget. Men två frågor har återkommit: Varför gör BT det här? Vill tidningen svartmåla enskilda företag?

Reaktionen var väntad. Vi har presenterat graverande uppgifter om ett stort företag. Det hör inte till vanligheterna och görs heller inte lättvindigt.

Här saknas innehåll

Samtidigt som vi inledde vår granskning arbetade Borås stads säkerhetsavdelning (Centrum för kunskap och säkerhet, CKS) med sin rapport, som i slutändan diskvalificerade företaget från en pågående upphandling. Man fann oegentligheter i form av misstänkta trakasserier och hot mot en skolflicka i samband med flyttfirmans arbete. CKS varnade också för droganvändning och annan kriminalitet bland de anställda.

Längs vägen fick vi också kontakt med uppgiftslämnare som vittnade om svåra arbetsförhållanden, indrivningar och rädsla för företagets kontakter med grov organiserad brottslighet. Kopplingen till mc-gänget Hells Angels bekräftades från flera av varandra oberoende källor.

”Det handlar också om dina och mina pengar – Borås stad har betalat motsvarande 10 000 kronor dagligen till flyttfirman – under fyra års tid”

Vår granskning har, inte minst med hjälp av Borås stads egen rapport, visat att kommuninvånarnas säkerhet satts på spel när företaget arbetat på skolor, förskolor eller äldreboenden. Detta har ett självklart allmänintresse.

Det handlar också om dina och mina pengar – Borås stad har betalat motsvarande 10 000 kronor dagligen till flyttfirman, under fyra års tid – totalt åtta miljoner kronor. Även Västra Götalandsregionen har köpt flyttfirmans tjänster och en ny upphandling är på gång. Också det är förstås viktigt för skattebetalarna att känna till.

Här saknas innehåll

I dag berättar vi dessutom om hur Arbetsförmedlingen skickat bidragsanställda till företaget – trots att man fått signaler om kopplingen till Hells Angels. Och trots att fackförbundet Transport sagt nej 26 gånger.

Så, nej – BT har inget intresse av att svartmåla enskilda företag. Vi har samlat information från en lång rad källor, såsom myndigheter, offentliga handlingar och andra uppgiftslämnare och skildrat ett missförhållande i samhället.

I det avseendet är vår granskning av Kvalitetsflytt inte ovanlig alls. Vi har gjort det vi är bäst på – något vi gör varje dag: Traditionellt journalistiskt arbete.

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons