Annons

En sällsynt bra dag för Sandra

En vanlig tjej med ett ovanligt utseende.
Borås • Publicerad 1 mars 2008
Sandra Derbring från Borås är den första som får David Legas stipendium. David Lega valde själv ut vem som skulle få det.
Sandra Derbring från Borås är den första som får David Legas stipendium. David Lega valde själv ut vem som skulle få det.Foto: SCANPIX

Som är värd att uppmärksammas. Så gick det till när Sandra Derbring fick David Legas stipendium på 20 000 kronor igår.

På sällsynta dagen arrangerade riksförbundet sällsynta diagnoser en aktivitetsdag i Stockholm. I samband med det delades stipendiet ut av kronprinsessan Victoria och David Lega, föreläsare och före detta elitsimmare.

Annons

Stipendiet gick till Sandra Derbring från Borås.

– Det är en ära och det känns väldigt roligt för mig. Vad jag ska göra med pengarna vet jag inte än, men jag vill gärna använda dem till något speciellt.

BT har tidigare berättat om Sandra. Hon föddes med en typ av kraniofacial missbildning som är mer omfattande än exempelvis läpp-, käk- och gomspalt.

Under sin barndom fick hon genomgå en lång rad avancerade plastikkirurgiska ingrepp för att bygga upp nederdelen av ansiktet, med inplantat från de egna revbenen.

Det blev inget "vanligt" ansikte ändå, och den rörlighet i käke och ansikte som andra har kommer Sandra aldrig att få.

– Det här har påverkat hela mitt liv på gott och ont. Jag har fått många erfarenheter som jag inte hade fått annars. Och jag har lärt mig att alla är unika på sitt sätt.

Det är första gången som stipendiet delas ut. David Lega valde själv ut vem som skulle få det.

Elisabeth Wallenius, ordförande i riksförbundet sällsynta diagnoser, tycker att Sandra är ett mycket bra val.

– Det här är en person som genomgått många operationer, men ändå klarat det bra. Hon bestämde sig tidigt att göra det bästa av sin situation och sprider glädje omkring sig. Hon är också engagerad i sin förening och villig att hjälpa andra.

Snezana Bozinovska
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons