Annons

En miljon har samtalsstöd som personalförmån

Drygt en miljon yrkesarbetande svenskar har samtalsstöd som personalförmån.
Borås • Publicerad 22 november 2014

Det ger möjlighet att kostnadsfritt diskutera exempelvis relationsproblem hemma eller på jobbet.

– Företaget betalar en årsavgift för att de anställda kan ringa oss direkt utan att blanda in chefen. Sedan får företaget statistik på hur många som använder tjänsten, men den är fullständigt anonymiserad så samtalen kan inte härledas till enskilda anställda säger Staffan Henriksson på Falck Healthcare AB.

Annons

Företaget är störst i Sverige på tjänsten som leveras till privata företag av olika storlekar, kommuner, fackföreningar och försäkringsbolag. I det sistnämnda fallet ingår samtalsstöd som del i privata sjukförsäkringar.

Falcks avtal, personlig vägledning, omfattar totalt cirka en miljon arbetstagare.

– Det här ger utrymme att prata om saker som är väldigt privata, men också att kunna prata om exempelvis en konflikt med chefen och hur man kan hantera den, säger Staffan Henriksson.

Den enskilde har rätt till 3-10 samtal per år.

– De flesta klienter tycker att de kommer långt med de samtalen. Ifall det är något besvärligare, eller vetter mot sjukdom, så får de hjälp att sortera i det och blir hänvisade till rätt instans, säger Staffan Henriksson

Samtalsstöd ingår också i vissa avtal med traditionella företag inom företagshälsovården. Då krävs i normalfallet godkännande av chefen, vilket innebär att den anställde måste lämna information till chefen om behovet.

Hannele Parviainen
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons