Annons

En Kalle Anka-gran, tack

Granköparna i Borås vet vad de vill ha. En gran som ser ut som Kalle Ankas.
Borås • Publicerad 21 december 2008
Göran Carlsson tyckte att det gick lätt att välja gran. Nu hoppas han bara att frugan godkänner den.
Göran Carlsson tyckte att det gick lätt att välja gran. Nu hoppas han bara att frugan godkänner den.Foto: anders robertsson
Det är inte alla som vill ha en perfekt Kalle Anka-gran. Anna Rosell visar upp två udda granar och säger att de garanterat kommer att bli köpta ändå.
Det är inte alla som vill ha en perfekt Kalle Anka-gran. Anna Rosell visar upp två udda granar och säger att de garanterat kommer att bli köpta ändå.Foto: 

Och det är kvinnorna och barnen i familjen som bestämmer. Männen får mest följa med för att bära och betala.

– Ofta är hela familjen med och väljer gran men det är kvinnorna och barnen som bestämmer. Mannen får betala och sedan bära hem granen, säger Kjell-Åke Andreasson och skrattar. Han och hans bror, Sten, säljer julgranar vid vattentornet i Borås, en tradition som går långt tillbaka.

Annons

– Farsan började sälja granar här 1950 och första gången jag var med var jag bara fem år, säger Sten Andreasson.

Jan Werner är en annan veteran inom granbranschen. Han har sålt granar vid Coop Forum i tjugo år. Jan har infört en ”mansgaranti” för alla män som är gifta eller sambo.

– Om frugan inte är nöjd med granen så har mannen 24 timmars bytesrätt, säger Jan och ler. Det brukar dock inte vara många som utnyttjar bytesrätten, de flesta blir nöjda från början.

Rusning i helgen

Än så länge har granförsäljningen gått lite trögt men försäljarna räknar med att det blir rusning i helgen.

Göran Carlsson står och tittar på medan Jan slår in hans gran i nät. Han har valt en kungsgran och hoppas att den tas emot väl av frun.

– Det var lätt som en plätt att välja gran men då kanske det blir därefter, säger Göran och skrattar.

Tillgången på granar ser än så länge ganska bra ut men allt kan ändras dagarna innan jul.

– Jag vet ju aldrig förrän dagen innan jul om granarna räcker eller inte. Det borde bli en brist på kungsgranar i år på grund av att de har gått upp i pris och många försäljare därför inte har köpt in så många, säger Jan Werner och fortsätter:

– Fast jag gjorde tvärtom och köpte många kungsgranar så att jag har när det fattas hos de andra.

Annons

Vanlig, svensk, grön

Rosa, silvrig eller kanske svart gran. Det finns en del att välja på men merparten av svenskarna vet vad de vill ha.

– De allra flesta vill ha en vanlig svensk och grön gran. Sedan finns det alltid några som tycker det är kul med något annorlunda, säger Ivar Palo på Skogssverige.

Ivar har också ett tips till de som vill ha en miljövänlig gran.

– Köp en vanlig närhuggen gran! Även om du har en plastgran i tio år så är det värre för miljön med tanke på allt som släpps ut vid produktion och transport, säger Ivar. µ

Anna Claesson

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons