Annons

En julklapp de hemlösa inte ville ha

Julbord på LP Sjuhärad för personer som har det svårt i Borås. Mitt under firandet kom besked från sociala blocket om kommunalt stöd nästa år.
Borås • Publicerad 17 december 2008

Stödet höjs från 82 000 kronor till 97 000 kronor, en höjning med 17 000 kronor.

Tidigare år har LP begärt 250 000 för sitt ideella sociala engagemang

Annons

– Jag är oerhört besviken efter alla löften som getts i år från politikerna om att stödja den frivilliga sociala verksamheten och stödet till de hemlösa. Vi går back i år med över 60 000 kronor, vår föreståndare har slutat, vi är nedläggningshotade och så nu julklappen från sociala blocket. Nu vet jag inte vad vi ska göra, säger LP Sjuhärads ordförande, före detta kommunalrådet, Björn Wahllöf.

Det var hög stämning omkring julbordet, inte en plats att uppbringa. Julbordet dignade av mat skänkt och lagat av personal på LP samt medlemmar i Pingstkyrkan.

LP Sjuhärad har kostnader på 700 000 kronor och intäkter på 620 000 kronor som kommer från gåvor.

Han förstår inte politikernas handlade efter all debatt som varit, långa diskussioner i kommunfullmäktige om vikten av frivilligt socialt arbete och att Borås måste ta krafttag mot hemlösheten.

Den sociala situationen med alkoholskador i Borås är oroande enligt LP Sjuhärad. 2 100 personer omhändertogs för fylleri 2007, mellan 30-40 unga omhändertas varje helg.

– Det är den nakna sanningen i Borås och den miljö som LP arbetar i. Många så kallade hopplösa fall har fått upprättelse genom organisationen. Samhällsnyttan av detta kan knappast värderas socialt eller ekonomiskt menar Wahllöf.

Målsättningen för LP Sjuhärad är att hjälpa drogmissbrukare att på frivillig grund nå fram till ett drogfritt liv.

– Det blir en aning tungt att få den här julklappen från de sociala myndigheterna, nu vet jag inte hur vi ska kunna överleva 2009, vi kan inte fortsätta så här.

Den positiva julstämningen vid julbordet med sång och musik och mycket mat övergick till resignation när beskedet kom från sociala blocket kom.

PeGe Johansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons