Annons

En förskola i framkant

Kerstinsgården firade festligt på fredagen.
Borås • Publicerad 8 december 2008
Linnea Nilsson delar ut blommor och check till barnen på Kerstinsgården. Från vänster står Sebastian Norén, Frida Larsson, Jona Kastö, Lotta Good, Tim Bjurling, Maria Jansson, Gustav Edvinsson, Felix Ekström, Lars Lyborg och Kristina Nyberg.
Linnea Nilsson delar ut blommor och check till barnen på Kerstinsgården. Från vänster står Sebastian Norén, Frida Larsson, Jona Kastö, Lotta Good, Tim Bjurling, Maria Jansson, Gustav Edvinsson, Felix Ekström, Lars Lyborg och Kristina Nyberg.Foto: Jan Pettersson

Och det blev dubbel glädje då man både fick grön flagg och prisades som årets hälsofrämjande skola i Borås.

Förskole- och skolbarnen står stiligt uppradade runt den nya flaggstången. Det snöar blött, men förväntan ligger också i luften. Barnens miljöråd tågar högtidligt fram med flaggan, och det blir diktläsning, tal av kommundelsnämndens ordförande Lars Lyborg samt trumpetfanfar och allsång till ”Ett enda jordklot”.

Annons

Invigningen för att fira att Kerstinsgården får grön flagg är planerad av barnen som är med i miljörådet. Men under firandet kommer folkhälsoenhetens personal med en spännande överraskning.

Hälsofrämjande skola

Kerstinsgården har utsetts till årets hälsofrämjande skola i Borås.

När barnen ska läsa upp beloppet på checken som är en del av utmärkelsen läser de först fel och tror att de fått 5 000 kronor. När de förstår att det är 15 000 kronor kommer det snabbt önskemål om vart pengarna ska gå.

Exotiska fruktspett står högt på önskelistan.

– Vi i miljörådet brukar annars bjuda på grönsaksdipp, förklarar flera av deltagarna.

– Alla tycker att det är jättegott.

Och fler positiva nyheter är att vänta på Kerstinsgården. Nästa vecka kommer den nya delen av byggnaden, för att ersätta den del som tidigare förstördes i en brand.

– Vi saknar gula, säger barnen som gick på den avdelningen.

– Men det var snällt att vi fick låna baracker så fort.

Annons

– Vi får nog snart flytta tillbaka, hoppas en av tjejerna.

Men snabbt övergår de till att drömma om vilka frukter de nu kan ha råd med till de spett som tidigare stoppades av ekonomiska skäl.

– Papaya. Honungsmelon. Och mango. Mmmmmm.

Motiveringen Årets hälsofrämjande skola i Borås stad har ett metodiskt och långsiktigt hälsofrämjande arbete som genomsyrar hela verksamheten.Det finns en gemensam strävan, bland såväl vuxna som barn, att i det dagliga arbetet skapa en trivsam arbetsplats som främjar inlärning och inspirerar till egna initiativ, goda levnadsvanor och livsstilar.Daglig rörelse utomhus för alla årskurser, certifierad med grön flagg, ett väl utarbetat faddersystem och ett miljö- och hälsoråd är exempel på verksamheter i skolan.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons