Annons

En fjärdedel av Victoria Park sålt

I april lade det amerikanska Starwood Capital Group ett miljardbud på fastighetsbolaget Victoria Park. Nu säljs nästan 25 procent av aktierna i det börsnoterade bolaget för drygt två miljarder kronor.
Borås • Publicerad 7 juni 2018

Victoria Park äger sedan 2016 omkring 900 lägenheter i Borås. Lägenheterna på Sjöbo och på Hässleholmen tillhörde tidigare det kommunala bostadsbolaget AB Bostäder.

Efter att det amerikanska budet offentliggjorts den 1 april hade aktieägarna en acceptperiod fram till 1 juni. Budet låg på 34 kronor per A- och B-aktie samt 315 kronor per preferensaktie.

Annons

Nu meddelar fastighetsbolaget att 24,4 procent av aktierna har sålts. Det betyder att amerikanska Starwood blir den klart största aktieägaren.

Tidigare i vår avrådde Victoria Parks styrelse aktieägarna från att sälja till Starwood då de ansåg att budet inte motsvarade marknadsvärdet. Trots det såldes alltså en fjärdedel av aktierna.

– Det är helt upp till aktieägarna. Vi i styrelsen har ingen kommentar till det, säger styrelseledamoten Pia Kinhult.

Affärens värde uppgår till drygt två miljarder kronor.

Det rör sig om cirka 27 miljoner A-aktier, 32 miljoner B-aktier och cirka 180 000 preferensaktier.

Affären innebär också att Starwood får 32,1 procent av rösterna i Victoria Park.

Vad innebär det här för anställda och hyresgäster?

– Vad vi vet i dag ska det inte betyda någonting. De här intressenterna vill köpa aktier för att det är ett intressant och välskött bolag. Vi ser ingen indikation på att något kommer att förändras. Snarare tvärtom, säger Kinhult.

Bolagets totala fastighetsbestånd uppgår till drygt en miljon kvadratmeter fördelat på mer än 13 000 lägenheter. Marknadsvärdet på företaget beräknas till 16,2 miljarder kronor.

I maj mottog Victoria Park även ett uppköpsbud från det tyska bolaget Vonovia. Budet var fyra kronor mer per A- och B-aktie.

– Deras bud ligger ute nu och det stänger 18 juni. Sedan får vi se om det finns tillräckligt intresse för att ligga kvar, säger Kinhult.

Joel BesselingSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons