Annons

En 50-årig vildhäst som står sig väl

Borås I dag är det exakt 50 år sedan Ford Mustang presenterades för världen.Se bildspelet med Boråsentusiasternas Mustanger.
Borås • Publicerad 17 april 2014
Foto: Lars-Åke Green

Tung annonsering och mycket förhandssnack om modellen innebar en omedelbar succé. Amerikanare vallfärdade till Fords återförsäljningsställen för att beställa sitt exemplar av den nya bilmodellen.

Redan första dagen kunde biltillverkaren notera 22 000 sålda exemplar. Ett år efter presentationen på Världsutställningen hade Ford sålt över 400 000 Mustanger. Succén var total och fler biltillverkare skulle följa med liknande modeller i det som senare skulle komma att kallas ponycars.

Annons

Bilmodellen har blivit något av en ikon för bilälskare över hela världen och mängder av Mustanger har hittat till Europa, Sverige och, naturligtvis, Borås.

För drygt fem år sedan slog sig några entusiaster i Borås sig samman och bildade en underavdelning till Skaraborgssektionen av Classic Mustang club Sweden.

– Det var väl några år efter att Ford lanserat den nya generationen av Mustang, 2005. En retromodell med släktskap från 60-talsmodellerna. Intresset för bilmodellen vaknade då hos många. Det formligen vräkte in nya Mustanger och det var mycket gubbar som köpte, säger Stefan ”Steff” Reifenthal, en av eldsjälarna i Boråsavdelningen.

I takt med att intresset vaknade för den nya generationen var det många som åter fick upp ögonen för 60- och 70-talsmodellerna. I dag uppskattar Mustangentusiasterna i Boråsklubben att det finns ett 50-tal mustanger i Borås, både av senaste årsmodellerna och klassiker från modellens födelse. Men det är en gubbgrej.

– Det är få 18-åringar som kör Mustang. De är nog mer inne på moderna japanska sportbilar. Jag skulle tro att det är män över 40 som kör Mustang, säger Stefan Reifenthal.

Medlemmarna i Boråsklubben är alla mycket kunniga om sina bilar, på gränsen till nördar. Magnus Axelsson, som kör Ford Mustang Fastback från 1967, har byggt om sin bil totalt.

– Det är en kopia av den som Nicolas Cage körde i filmen Gone in 60 seconds. Ser gammal ut men är helt modern under skalet, säger han.

Läs hela artikeln i dagens papperstidning eller i eBT.

Live-published photos and videos via Shootitlive(function(){var d=document,b=d.body,s=d.createElement('script');s.src='//s3-eu-west-1.amazonaws.com/shootitlive/shootitlive.load.v1.1.borastidning.js';b.insertBefore(s,b.firstChild);}())

Filmer med Ford Mustang

Det har spelats in otaliga filmer där Ford Mustang har figurerat på ett eller annat sätt. Här följer några filmer där Mustangen har spelat en större roll.

1. Diamantfeber (James Bond, 1971). I den sjunde James Bond-filmen Diamantfeber (Diamonds Are Forever) kör Sean Connery, som spelar Bond, en Ford Mustang Mach 1 under en vild biljakt i Las Vegas. Klassisk biljakt där polisbilar skrotas i parti och minut. Bond klarar sig, naturligtvis, med nöd och näppe genom att köra genom en trång gränd på två hjul.

2. Bullitt (Steve McQueen, 1968). Hårdkokt amerikansk action med Steve McQueen i huvudrollen som kommissarie Frank Bullitt. Filmen har främst blivit känd för biljakten där McQueen kör en grön Ford Mustang GT 390 Fastback.

3. Gone in 60 Seconds (Nicolas Cage, 2000). Cage stjäl lyxbilar på löpande band, bland annat en ombyggd 1967 Shelby Mustang GT 500 Fastback. Filmen är egentligen en remake av filmen som fick det svenska namnet Blåst på 60 sekunder från 1974. Även där spelar Mustangen en bärande roll, då en gul Mach 1.

Håkan Rosenqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons