Annons

Elever deltar vid klimatgala

För att klara jorden undan klimathotet krävs engagerade ingenjörer.
Några sådana i vardande har kanske Ingenjörshögskolans prefekt Hans Björk redan funnit bland gymnasisterna i Borås.
Borås • Publicerad 21 januari 2008
Framtida miljöingenjörer? Hans Björk, Ingenjörshögskolans prefekt vill ta vara på klimatengagemanget hos gymnasisterna Miryam Savran, Alexandra Ottosson, Josefine Alfredsson och Kristin Karlsson.
Framtida miljöingenjörer? Hans Björk, Ingenjörshögskolans prefekt vill ta vara på klimatengagemanget hos gymnasisterna Miryam Savran, Alexandra Ottosson, Josefine Alfredsson och Kristin Karlsson.Foto: Lars-Åke Green

Ingenjörshögskolan satsar stort på att dra en lans för sina miljö- och resursinriktade utbildningsprogram – och använder morgondagens stora klimatgala i Göteborg som språngbräda.

Högskolan bjuder totalt omkring 150 gymnasieelever och lärare i Borås med omnejd, bland andra hela miljöföreningen på Sven Eriksonsskolan till evenemanget i Göteborg.

Annons

Det är första gången som gymnasieskolorna i Borås sponsras på det här sättet av den bättre bemedlade högskolan, även om man samarbetat tidigare. Fyra av de inbjudna är tekniktjejerna Alexandra Ottosson och Miryam Savran samt Josefine Alfredsson och Kristin Karlsson som går första året på det nya programmet Global Framtid på Bäckängskolan.

Flickorna ska inte bara vara med på galan och lyssna till Al Gore. De har också blivit ombedda att sitta med i panelen i ett seminarium som Ingenjörshögskolan håller för sina medbjudna, som en liten uppvärmning till galan.

På seminariet ska högskolan bland annat berätta om några av sina forskningsprojekt och om samarbetet med Borås kommun, till exempel med avfallsåtervinning.

Händer mycket i Borås

– Jag fick en idé att på det här sättet visa ungdomarna i Borås att det händer mycket här och att vi kan göra saker för klimatet i Borås, säger Hans Björk.

– Att klara klimatet blir ju i mångt och mycket en fråga om att skapa ingenjörsmässiga lösningar. Det krävs stora politiska beslut, men också hands on, brukar jag säga. Och självklart ska vi ta vårt forsknings- och utbildningsansvar.

– Och vi vill också gärna lyssna till vad engagerade ungdomar har för tankar och frågor om klimatet och framtiden, tillägger Björk.

Flickorna verkar lite blyga över att ha tillfrågats att sitta med i panelen och betonar att de ”inte kan så mycket”. Men de är helt införstådda med att det naturligtvis är de unga som måste klara klimatfrågan. Och intresset är stort, framhåller de.

– Det sa bara pang när biljetterna till galan kom, och många som ville gå fick inte. Men det finns också många som inte förstår problemet. Och en del säger att det redan är för sent, säger Alexandra.

Kristin säger att klimatet ännu inte uppfattas som ett riktigt akut hot, och därför finns ännu inte ett tillräckligt starkt opinionstryck.

Annons

– Politikerna tar inte de beslut som krävs innan de är tvunga, säger hon insiktsfullt.

Josefine menar att vuxna kunde ta efter ungdomarna i högre grad när det gäller resandet.

– Vi tar ju bussen in till skolorna i centrum, men väldigt många vuxna tar bilen till sina jobb inne i stan.

Vad tror ni om själva klimatgalan, då?

– Det blir naturligtvis häftigt att se Al Gore live, och hela frågan blir mer levande på något sätt, säger Miryam.

Tobias Hjelm
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons