Annons

Ekonom: Borg bästa S-ministern

Regeringen har blivit socialdemokratisk tycker Svenskt Näringsliv efter vårpropositionen.
Borås • Publicerad 16 april 2009

Och andra ekonomer efterlyser mera stimulanser. Men för mycket eld i ekonomin kan också vara riskfyllt.

Stefan Fölster, chefekonom på Svenskt Näringsliv, tycker att regeringen faller in i ett socialdemokratiskt bidragstänkande med förslagen i vårpropositionen.

Annons

– Regeringen faller tillbaka i bidragslinjen, arbets- och investeringslinjen är ett minne blott. Huvudpunkterna är en kraftig ökning av bidragen till kommunerna och till arbetsmarknadspolitiken men offensiva satsningar som tidigareläggning av investeringar uteblir, säger Fölster till TT.

– Anders Borg är den bästa finansminister som socialdemokraterna någonsin har haft.

Sista ordet inte sagt

Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén ger samtidigt visst understöd till den rödgröna oppositionens kritik mot regeringspolitiken.

– KI tycker som tidigare att Sverige behöver mer efterfrågestimulans. Det är framför allt för 2010 som vi tycker att det finns behov av åtgärder. Men regeringen behöver inte fatta beslut nu om budgeten för 2010. Det ska göras i budgetpropositionen i höst så sista ordet är inte sagt i den frågan, säger Dillén till TT.

Regeringen varnar också i propositionen för risken att hushåll, företag och finansiella aktörer tappar förtroendet för hållbarheten i de offentliga finanserna. Därmed skulle generös finanspolitik från regeringen riskera att leda till motsatt resultat i form av säkerhetssparande och stigande räntor. Dillén medger att en sådan risk finns, särskilt om någon av de stora garantier som ställts för finanssektorn måste betalas ut.

Inga riskfria strategier

– Det finns en mängd garantiåtaganden och om en stor bank exempelvis skulle gå i konkurs skulle det vara allvarligt. Men man kan konstatera att det finns inga helt riskfria strategier i nuvarande läge. Problemet med att vara så försiktig i finanspolitiken är att arbetslösheten nu stiger till höga nivåer, säger Dillén.

SEB:s chefekonom Robert Bergqvist reagerar på att regeringen så tydligt pekar på riskerna om hushåll och företag tappar förtroendet för de offentliga finanserna.

– Jag har inte sett så tydliga varningar tidigare. Men det ska nog också ses som en motvikt till att alla ekonomer nu, inklusive jag själv, skriker efter ytterligare stimulanser. Anders Borg kanske tycker att det behövs säkerhetsmarginaler, säger Bergqvist.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons