Annons

Ekologisk vision i Viskafors

En konstgjord sjö och 28 energieffektiva minivillor.
Borås • Publicerad 23 april 2014
Foto: Illustration Ola Nylander

Det är visionen för Viskaforshem när det första steget för Viskafors ekologiska villastad nu är taget.

Viskafors ekologiska villastad kan ses som en fortsättning på området med passivhus i Pumpkälle-hagen.

Annons

– Det här blir marknära boenden och kompletterar Borås byggnät med de höga hus som nu planeras, säger Mikael Bengtsson, vd för Viskaforshem som står bakom projektet.

Området ska geografiskt sett ligga mellan Viskafors centrum och Pumpkällehagen och gör att Viskafors upplevs som större och mer av en tätort, menar Mikael Bengtsson.

De 28 villorna som planeras i ett första skede blir hyresrätter, vilket är något som Viskaforshem nischat in sig på sedan tidigare. Villorna ska finnas i två typer, en med tre rum och kök på drygt 80 kvadratmeter och en med fem rum och kök som är cirka 135 kvadratmeter stor.

Hur hög hyran blir går inte att säga i nuläget.

– I Pumpkällehagen ligger de på ungefär 10 700 kronor och jag kan tänka mig att det blir något lägre här. Men det kommer bli marknadsmässiga hyror förstås, annars kommer ingen att vilja hyra det, säger Bengtsson.

Området som är tänkt för den ekologiska villastaden består i dagsläget av skog. Där finns även en kulvert med dagvatten som kommer uppifrån vilket ska användas för att skapa en större vattenyta på området, en sjö helt enkelt.

– Vi har tittat på liknande områden och det blir väldigt fint. Husen ska ligga på kullen ovanför sjön. Man kommer väl inte kunna åka med stora båtar där, men väl med en eka eller så, säger Mikael Bengtsson.

På området görs även plats för knappt 20 tomter för egnahem. Den som vill bygga ett eget hus inom området ska följa den ekologiska profilen och ska också ges stöd i val av energilösningar, hållbarhet och arkitekturkvalitet, sägs det i informationsmaterial om villastaden.

– Den som vill förverkliga en egen boendedröm ska kunna göra det, men vi kan förstås inte reglera det i detalj.

Kommunstyrelsen beslutade i går att låta samhällsbyggnadsnämnden pröva om det går att göra en detaljplan för området. Detaljplanerarbetet beräknas ta ungefär ett år och om projektet inte stöter på några hinder räknar Mikael Bengtsson med att kunna starta med markarbeten under den andra halvan av nästa år och byggnationen av villorna under 2016.

Ekologiska villor

Området ligger mellan Viskafors centrum och Pumpkällehagen.

I ett första skede planeras för 28 hyresrättsvillor med tre alternativt fem rum och kök.

I området görs också plats för 17 tomter där privatpersoner kan bygga en ekologisk villa enligt de principer som gäller för Viskafors ekologiska villastad.

Villorna ska byggas med energisnål teknik likt passivhusen i Pumpkälle-hagen.

Förutom tjock isolering, täthet och värmeväxling kommer husen i den ekologiska villastaden använda solfångare, solceller och värmeväxlare för utgående vatten.

Målsättningen är att varje hus ska producera mer energi än vad som går åt till uppvärmning.

Källa: Viskaforshem

Therece Tilly
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons