Annons

Eklund om återkomsten till Borås: "Jag vill föra dialog med läsarna"

Stefan Eklund återkommer till Borås i en ny roll.
Den första december blir han ny chefredaktör på Borås Tidning, efter en tid som kulturchef på Svenska Dagbladet.
Borås • Publicerad 2 september 2010
Foto: Staffan Löwstedt

Det blir som att komma hem. Hem till Borås, men också hem till Borås Tidning, där Stefan Eklund har tillbringat större delen av sitt yrkesliv.

Han började på BT redan i början av 80-talet och var kvar till mars förra året, då han blev kulturchef på Svenska Dagbladet.

Annons

Tiden där har varit lärorik, säger han:

– Svenska Dagbladet är en tidning som görs på ett skickligt och genomtänkt sätt, i syfte att nå så hög kvalitet som möjligt i alla delar. Det tar jag med mig. Det är också en tidning som har en väldigt lyhörd dialog med sina läsare.

Sammanlagt blir det 19 månader på Svenska Dagbladet, en kortare tid än vad han hade trott och tänkt. Att lämna var inget lätt beslut:

– Det är ett privilegierat val att få göra. Att BT är en tidning som jag känner innan och utan spelade förstås roll för beslutet. Jag ser verkligen fram emot att få jobba på BT, med en redaktion jag känner och som jag tycker har stor potential.

Vad kan man förvänta sig som BT-läsare när du tillträder?

– Det är klart att jag vill göra nya saker, men det är för tidigt att säga på vilket sätt. BT tar sina läsare på stort allvar, och den är också bred och har något för alla. Det är viktigt för en lokaltidning och något att bygga vidare på.

Du har arbetat med kultur länge, är det där du kommer att ha ditt fokus även som chefredaktör?

– BT har en bra kulturredaktion som har en stark ställning även nationellt, det är något att värna om. I övrigt vill jag göra en total genomsyn tillsammans med alla avdelningar på tidningen.

Många har saknat Stefan Eklund som skribent sedan han försvann från BT. När han nu återkommer lovar han att bli en skrivande chefredaktör.

– Jag ser det som en viktig del av mitt uppdrag att föra en dialog med läsarna.

Annons

Hans båda föregångare som chefredaktörer, Rune Larsson och Jan Öjmertz, satt på sin post i 18 år vardera.

Stefan Eklund skrattar när det kommer på tal:

– Hinner jag stanna så länge? Men just nu ser jag ingen sluthorisont. Jag menar att om man tar ett uppdrag bör man se det långsiktigt. Och går det bra så fortsätter man.

BT:s nuvarande chefredaktör Jan Öjmertz kommer att fortsätta som ordförande i Gota Medias styrelse.

Tidigare chefredaktörer

1826: Nils Eric Lundström

1830: Johan Arvid Frumerie.

1838: C G Rydin.

1877: Albert Rydin.

1887: Ernst Otto Malm.

1893: Anders Marino.

1898: Reinhold Eriksson.

1911: Ernst Sewerin.

1943: Henry Johnsson.

1954: Tore G. Wärenstam.

1974: Rune Larsson.

1992: Jan Öjmertz.

2010: Stefan Eklund.

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons