Annons

Efterlyst i svartjobbshärva har gripits på Mallorca

En 40-årig man som i ett år varit häktad i sin frånvaro av Borås tingsrätt har gripits på Mallorca.
Borås • Publicerad 21 februari 2008

Han misstänks vara inblandad i en stor härva med svartjobb för 20 miljoner kronor.

– Om han inte motsätter sig utlämning till Sverige räknar jag med att han transporteras hit ganska snart. Annars kan det ta lite längre tid, säger vice chefsåklagare Ove Jäverfelt vid ekobrottsmyndigheten i Borås.

Annons

Mannen stoppades i en poliskontroll på Mallorca på onsdagen och polisen upptäckte direkt att han var efterlyst. Det fanns en europeisk arresteringsorder som innebär att han ska gripas och lämnas ut till Sverige.

– De som håller sig undan inom Europa brukar gripas inom ett år. Vill du klara dig längre måste du nog gömma dig i en avlägsen afrikansk by, säger Ove Jäverfelt.

Mannen, som senast haft adress i Göteborg, misstänks alltså i en stor svartjobbshärva. Han har inte kunnat delges utredningen, vilket fördröjt åtal. Det ledde till att Borås tingsrätt häktade honom i hans frånvaro för ganska exakt ett år sedan.

Mannen är sedan tidigare åtalad i Borås för svarta affärer med bilar och arbetsmaskiner för 20 miljoner kronor. De affärerna ledde också till åtal för en 45-årig boråsare. Fallet har inte varit uppe i rättegång ännu.

Även i den delen fördröjdes åtalet mot 40-åringen länge, just för att han höll sig undan.

Men när mannen i nätupplagan bt.se fick läsa att han var anhållen i sin frånvaro, ringde han direkt till åklagaren Ove Jäverfelt. Han påstod sig vara på semester i Italien, ville inte riskera att bli gripen och lovade att komma till Sverige.

Anhållandet hävdes, han kunde delges handlingar och åtalades.

Men i februari 2007 var det dags igen. Svartjobben var på tapeten och mannen åter försvunnen. Det var då häktades i sin frånvaro av Borås tingsrätt.

Sedan sedan lyckades han alltså hålla sig undan ett år. Tills det slutade i poliskontrollen på Mallorca.

– Min förhoppning är att det kan bli rättegång under våren eller sommaren, säger Ove Jäverfelt.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons