Annons

Efter rasistiska Facebook-kommentaren – äldre Boråskvinna döms

Kvinnan i 80-årsåldern från Borås skrev rasistiska kommentarer på Facebook. Hela tiden har hon hävdat att det inte var hon som skrev inläggen. Nu döms hon för hets mot folkgrupp.
Borås • Publicerad 8 december 2018

I åtalet skrev åklagaren att inlägget var ”nedsättande om och hotfullt mot muslimer med syftning på trosbekännelse”.

Inlägget, som tingsrätten hävdar inte är något annat än kränkande, skrevs i en öppen Facebook-grupp våren 2017, vilket BT rapporterat tidigare.

Annons

Precis som i polisförhöret så nekade kvinnan till anklagelserna i tingsrätten. Hon menar att det är någon annan som skrivit dem från hennes surfplatta.

I polisförhör sade hon:

– Det skulle aldrig falla mig in att skriva ett sådant citat. Det är fruktansvärda ord. Varför skulle jag ogilla muslimer.

Eftersom det inte med hundraprocentig säkerhet går att fastställa att kvinnan skrivit inlägget har åklagaren använt sig av stödbevisning i form av inlägg före och efter det aktuella. De inläggen, som inte är brottsliga, har kvinnan medgett att hon har skrivit.

Tingsrätten anser att inläggen språkligt påminner om varandra. Det i kombination med att hon har varit medlem i islamkritiska grupper räcker för att tingsrätten ska fälla kvinnan.

Hon är tidigare ostraffad och döms till dagsböter på totalt 8 000 kronor.

Under våren har polisen i region Väst satsat hårdare på hatbrott, vilket lett till att fler utredningar nu har gått till åtal. I januari ska en manlig boråsare i 75-årsåldern upp i rätten. Han står åtalad för två fall av hets mot folkgrupp.

Joel BesselingSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons