Annons
Nästan 10,5 miljoner kronor. Det är advokaternas nota efter ett rekordstort ekomål i Borås.
Borås • Publicerad 2 juli 2008

En 65-årig boråsare utpekades som huvudman i härvan och fick fängelse. Men han friades på de flesta punkter.

Mannen, som utåt sett verkar leva gott och länge varit skriven utomlands, behöver endast betala 10 000 kronor av sin totala advokaträkning på nära 3,5 miljoner kronor.

Annons

En 68-åring från Halland som också dömdes till fängelse ska inte heller stå för mer än 10 000 kronor av sin advokatkostnad på 2,4 miljoner kronor.

Bara ett par promille av den totala försvarsnotan betalas av de dömda. Resten tar staten hand om, enligt domen.

– De frikändes trots allt på nästan alla åtalspunkter vilket måste speglas, anser advokat Hans Strandberg, en av boråsarens två försvarare.

Han tycker inte att kostnaderna i sig är anmärkningsvärda:

– Det var ju ett gigantiskt mål, ett gigantiskt arbete. Då kan det bli så här.

Kan man göra något för att slippa alltför omfattande mål?

– En möjlighet är någon form av åtalsbegränsning. I vissa fall kan ju straffvärdet slå i taket oavsett det handlar om 100 eller 300 miljoner kronor. Men det är svårt att hitta en bra lösning, svarar Strandberg.

Fyra av totalt sju åtalade friades helt. 65-åringen från Borås fälldes för grovt skattebrott i ett fall, vilket gav ett och ett halvt års fängelse. Men han frikändes på övriga åtalspunkter och straffet blev långt från de fem år åklagaren krävde.

– Jag har inte hunnit läsa domen, men man kan säga att jag är lagom missnöjd. Jag är nöjd med att han fälldes för grovt skattebrott, fast inte nöjd med att åtalen ogillades på så många punkter, säger vice chefsåklagare Ove Jäverfelt vid ekobrottsmyndigheten.

Enligt honom kommer en ny lag i oktober som innebär att mål kan begränsas. I dag är principen att allt ska redovisas muntligt i rättssalen.

Annons

Från i höst behöver inte allt föredras på detta sätt om parterna är överens. Det kan spela stor roll i ekomål med utredningar på tusentals sidor.

Domarna i jättemålet

65-årig boråsare: Ett och ett halvt års fängelse för grovt skattebrott. Men frikänd från åtal för flera grova skattebrott, bokföringsbrott och grov oredlighet mot borgenärer.

68-åring från Halmstad: Två års fängelse för grovt skattebrott och bokföringsbrott. Friad på 21 punkter från skatte- och bokföringsbrott och grov oredlighet.

53-åring från Halmstad: Villkorlig dom och 40 dagsböter för bokföringsbrott.

Fyra åtalade från Halmstad blev helt frikända.

Rättegången hölls i en hyrd konferenslokal på Militärpalatset och pågick 40 dagar, spridda från 22 januari till 8 maj.

–Mycket sällsynt med så stora mål. Jag bara varit med om högst fyra-fem under alla mina år, säger Hans Strandberg, en av landets mest erfarna ekobrottsadvokater.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons