Annons

Dyr vårvinter för Borås - växter för hundratusentals kronor döda

Den extrema vårvintern tog kål på många växter och träd. För Borås stads del innebär växtdöden en tuff ekonomisk smäll på mellan en halv och en miljon kronor.
Borås • Publicerad 16 juni 2013
Foto: 
Döda cotoneasterbuskar invid Viskan utanför Stadsparksbadet. "Hela rabbaten är drabbad och det kostar 100 000 kronor att renovera den", säger StenAnders Jöne.
Döda cotoneasterbuskar invid Viskan utanför Stadsparksbadet. "Hela rabbaten är drabbad och det kostar 100 000 kronor att renovera den", säger StenAnders Jöne.Foto: Anton Hedberg

Växter som normalt klarar vintern har i år skadats eller dött till följd av det extrema vädret. Det är den långa perioden av högtrycksbetonat väder i mars-april som är boven i dramat. Varma soliga dagar triggade igång växterna och de kalla nätterna med djup tjäle innebar att växterna inte fick något vatten.

För Borås stads parkavdelning innebär växtdöden i parkerna ett tungt ekonomiskt bakslag. Bara i stadsparken har det dött växter och träd för stora belopp.

Annons

– Nästan alla rosorna i rosengården i Stadsparken har dött. Det kommer att kosta 100 000 kronor att plantera nya, säger stadsträdgårdsmästare StenAnders Jöne.

Men det är inte bara Stadsparken som drabbats. I stort sett alla parker i Borås har växter dött eller skadats.

Det är inte bara parkerna som drabbats. Växtdöden har även slagit mot privatpersoners trädgårdsväxter och i skogen har plantor och blåbärsris tagit stryk.

Läs mer i dagens BT eller i e-tidningen här.

Håkan Rosenqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons