Duo dömda för stöldturné - riktade in sig på äldres plånböcker

Borås Artikeln publicerades
Foto:Roald, Berit

Två kvinnor har dömts för grov stöld och grovt bedrägeri efter en stöldturné med 11 stopp runt om i Sverige.

Två plånbokstjuvar, hemmahörande i Östeuropa döms till fängelse efter en omfattande stöldturné runt om i Sverige. De två plånbokstjuvarna har siktat in sig på äldre människor i livsmedelsbutiker, där de fiskat ur plånböcker ur påsar och väskor. Den äldsta målsäganden var 92 år gammal när hen blev bestulen.

Vid flera tillfällen har kvinnorna försökt ta ut pengar med korten de hittat i plånböckerna. Flera av de bestulna har gått med rollator eller åkt permobil när de blivit av med sina plånböcker.

Stöldturnén har gått från Falun i norr till Kristinehamn i söder och totalt åtalades de för 13 stölder. Brotten har begåtts mellan 2013 och 2016, men den ena av kvinnorna åtalades bara för stölder under 2016.

På Maxi i Borås gjorde kvinnorna flera försök att sno plånböcker från äldre personer, men upptäcktes av en medarbetare i butiken som larmade polisen. De båda kvinnorna kunde sedan gripas utanför butiken.

Kvinnorna erkänner fyra av de tretton stölderna, men tack vare att de fångats på övervakningskamera vid flera tillfällen döms den ena kvinnan för två stölder och den andra för 12 stölder.

De döms för grov stöld, försök till grov stöld, grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. Straffet blir ett respektive tre års fängelse, skadestånd, och utvisning.