Annons

Dubbel kostnad för hyrda sköterskor

Kostnaden för inhyrd personal, läkare och sjuksköterskor, skenar i väg vid SÄS.
Förra året betalade sjukhuset 31,5 miljoner till bemanningsföretag, vilket är 57 procent mer än 2006. För sjuksköterskor fördubblades kostnaderna.
Borås • Publicerad 8 februari 2008

Kostnaderna för bemanningsföretagen ökade kraftigt förra året vid Södra Älvsborgs Sjukhus. 2006 kostade bemanningsföretagen 20,1 miljoner kronor, förra året slutade räkningen på 31,5 miljoner.

Det betyder att budgeten spräcktes rejält, då SÄS styrelse förra året bara hade avsatt 9,6 miljoner till inhyrd personal.

Annons

Bakom ökningen ligger främst problem med rekryteringen av läkare till ortopedin, samt läkare och sjuksköterskor till psykiatrin.

– Den största ökningen av inhyrda läkare har vi inom ortopedin. Däremot har vi den största volymen av inhyrda läkare inom psykiatrin. När det gäller sjuksköterskor har vi både för den största volymen och den största ökningen inom psykiatrin, säger ekonomichef Lennart Ryler.

Exempel på andra områden där antalet hyrläkare ökat är barn- och ungdomskliniken, anestesi och röntgen.

Ökningen av inhyrd personal är till stor del kopplad till vårdgarantin, speciellt gäller detta ortopedin där kön av väntande patienter varit lång.

Trycket på sjukhuset har också varit stort på grund av hög beläggning och en kraftig ökning förra året av inkommande remisser.

Totalt kostade de inhyrda läkarna 25,1 miljoner kronor 2007 mot 16,9 miljoner året innan, vilket är en ökning med 48 procent. Procentuellt sett ökade dock kostnaderna för sjuksköterskor mer, och mer än fördubblades förra året från 3,1 miljoner 2006 till 6,4 miljoner.

Det är klart att det är en dyr lösning att behöva anlita bemanningsföretag, säger personaladministrationschef Jan Börjesson, men påpekar att sjukhuset nu gjort en framgångsrik rekrytering av läkare utomlands.

Under 2007 rekryterades 23 läkare utanför Norden, varav nio är psykiatriker, fyra narkosläkare, en patolog och resterande inom intern- och akutmedicin. Än har dessa dock inte inträtt i tjänst.

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons