Annons

Dubbel glädje på Äsperedsskolan

Äsperedsskolan är inte bara en av Borås minsta, den är också den skola i Borås där eleverna slänger minst mat.
Borås • Publicerad 8 april 2014
Foto: Lennart Magnusson

Live-published photos and videos via Shootitlive(function(){var d=document,b=d.body,s=d.createElement('script');s.src='//s3-eu-west-1.amazonaws.com/shootitlive/shootitlive.load.v1.1.borastidning.js';b.insertBefore(s,b.firstChild);}())

Endast ett gram per portion går till spilIo per portion. I går fick elevrådet ta emot förstapriset, en check på 10000 kronor.

Annons

I går var det dubbelt festligt på skolan i Äspered. Först invigdes skolans nya lekplats sedan fick elevrådet ta emot en check på 10000 kronor. Pengarna fick skolan ta emot för att eleverna vann en av tre kategorier i Borås stads tävling Matsmart, den där det gäller att ha minst tallrikssvinn per portion.

Under mätperioden slängde eleverna nästan ingen mat alls, utslaget per portion blev utfallet ett ynka gram, bäst av samtliga 37 skolor som var med och tävlade.

Det är tredje året som Borås stad arrangerar tävlingen Matsmart och Äsperedsskolan, med sina 70 elever i skolan och 50 i förskolan, har legat i topp båda de föregående åren.

Vad skolan ska använda pengarna till är inte bestämt ännu.

?Pengarna ska användas till något positivt och hälsofrämjande, vad det blir får elevrådet och matsalens personal att bestämma tillsammans, säger skolans rektor Ulf Sjöberg.

De övriga två skolorna som prisades i kommunens tävling Matsmart var Dannikeskolan och Asklandaskolan.

Eleverna på Äsperedsskolan är inte bara bra på att hushålla med maten, de är initiativrika också. Skolans elevråd tyckte att den gamla lekplatsen behövde förnyas. Ett förslag lämnades in till skolledningen som vidarebefordrade det till lokalförsörjningskontoret. Nu står det en sprillans ny lekplats på skolgården som invigdes i går.

– Det är tack vare elevrådet som lekplatsen står här, säger Ulf Sjöberg.

När det blågula banden var klippt dröjde det bara några sekunder tills hela lekställningen var full av barn.

Håkan Rosenqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons