Annons

Du bedöms efter ditt klädval

Tänker du mycket på hur du ser ut på jobbet?
Borås • Publicerad 19 mars 2014
Robin Rudholm och Jonathan Lindén på R3 Reklambyrå arbetar i en kreativ miljö, utan några riktlinjer för vad byråns medarbetare ska ha på sig på arbetstid.
Robin Rudholm och Jonathan Lindén på R3 Reklambyrå arbetar i en kreativ miljö, utan några riktlinjer för vad byråns medarbetare ska ha på sig på arbetstid.Foto: Therese Loberg

Kläderna som du bär formar hur andra människor uppfattar dig.

– Personer som du möter kommer att göra en snabbscanning av vad du har på dig, där finns en värdeaspekt, säger Pia Mouwitz, lektor inom mode på Textilhögskolan.

Annons

Hon forskar i hur man uppfattar andra människors klädesplagg. När det gäller klädkoder på arbetsplatser handlar mycket om att försöka leva upp till en bild som man förväntas efterlikna.

Flera av de företag som BT varit i kontakt med säger att de inte har någon strikt klädkod. Något som ofta nämns är att man ska se ”hel och ren” ut på jobbet.

– Det viktigaste är att alla känner sig bekväma i sin klädsel. Enda gången vi haft problem här var när en praktikant hade en så kort kjol att man såg trosorna när hon böjde sig framåt. Då fick vi säga till, säger Kristina Nyström-Svensson, personalchef på Tekniska förvaltningen Borås stad.

Läs mer i dagens BT eller i eBT.

Erik Terneborn
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons