Annons

Drotz (KD) efter bråk om ny organisation: ”Byt ut alla politiker”

Nu börjar politiker i Borås tröttna på bråk.
Borås • Publicerad 22 november 2009

– Det finns för mycket låsningar i frågan om nämndorganisationen, säger kommunalrådet Karl-Gustav Drotz (KD).

Han har ett nytt förslag: Byt ut alla politikerna i utredningsgruppen!

Annons

Frågan om hur Borås nämndorganisation ska se ut i framtiden är infekterad.

Inom oppositionen finns en ilska över att man inte släppts in i diskussionerna.

Även sexpartimajoriteten är splittrad kring det förslag som lagts fram, att kommundelarna ska skrotas.

Vid senaste sammanträdet med kommunstyrelsen föreslog oppositionsrådet Ulf Olsson (S) att han och ordföranden Ulrik Nilsson (M) ska bytas ut i utredningsgruppen.

– Jag tycker att Ulf Olssons förslag är bra, säger nu Karl-Gustav Drotz. Uppenbarligen upplever Ulf Olsson att de båda är käppar i hjulet.

Majoritetens organisationsförslag är nu ute på en remissrunda som ska vara avslutad i januari.

– När vi fått in remisserna kan vi ta en förnyad diskussion om att bjuda in oppositionen. Jag anser att vi kan ställa alla platser i gruppen till förfogande, säger Drotz.

Han vill att alla ska enas kring ett förslag, men anser att tonen i debatten varit väl hård från oppositionens sida.

– Anklagelserna från oppositionen mot Ulrik Nilsson har varit tuffa.

Ulf Olsson (S) anser att den kritik han fört fram mot Ulrik Nilsson varit befogad. Han pekar bland annat på att oppositionen ställdes inför ett färdigt förslag mitt uppe i processen.

Annons

– Jag är nog känd för att vara uppriktig, jag hymlar inte utan säger vad jag tycker. Ibland kan man uppleva det som svaghet, säger Ulf Olsson.

Han kan mycket väl tänka sig att byta ut alla politiker i utredningsgruppen. En omstart behövs, menar han. Det är av största vikt att man kommer överens.

– Man kan konstatera att den nuvarande gruppen misslyckats. Vi har alla ett ansvar för det.

Till viss del är det svårt att höra skillnad på Ulf Olsson och Ulrik Nilsson när kommunorganisationen diskuteras. Båda säger att den andra sidan är ovillig att kompromissa.

– Det viktigaste är att vi får en bra organisation för Borås stad. Jag vill få fokus på sakinnehållet inte på processen, säger Ulrik Nilsson som dock anser att majoriteten handlat på ett rimligt sätt.

Ulrik Nilsson anser att det är för tidigt att uttala sig om förslaget att politikerna i utredningsgruppen ska ställa sina platser till förfogande.

Vad talar de om?

Det politikerna diskuterar är hur Borås ska organiseras i framtiden. Ska det finnas tio kommundelar som idag, eller ska man skrota kommundelarna och istället införa, exempelvis en nämnd för skolan, en för äldreomsorgen, och så vidare?

Frågan berör ett stort antal anställda och kommer att påverka antalet politiker i kommunen.

Hanna Grahn Strömbom
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons