Annons

Död älg förpestar Viskan

En död älg förpestar vattnet i Viskan i närheten av Gingri.
Borås • Publicerad 20 april 2011
Älgen ligger och ruttnar bort i Viskan. De boende i området vill gärna att kommunen tar bort den. foto lennart magnusson
Älgen ligger och ruttnar bort i Viskan. De boende i området vill gärna att kommunen tar bort den. foto lennart magnussonFoto: Lennart Magnusson
Åke Jansson och grannen Verner Helin vill gärna att kommunen forslar bort den döda älgen som ligger intill deras hus.
Åke Jansson och grannen Verner Helin vill gärna att kommunen forslar bort den döda älgen som ligger intill deras hus.Foto: Lennart Magnusson

De boende i området vill att kommunen tar bort den.

Men kommunen tycker inte det är nödvändigt.

Annons

I det lilla samhället Ön strax utanför Gingri bor Åke Jansson. För några dagar sedan upptäckte han och grannarna en död älg som flutit med Viskan och fastnat i ett nedfallet träd, där den nu ligger och ruttnar bort.

Eftersom kadavret förpestar vattnet vill de boende i området att kommunen ska ta bort det.

– Vi har en lite badplats här i närheten, och djuren som betar här dricker ju av vattnet, säger Åke Jansson.

Men kommunen är inte intresserad av att hämta och forsla bort det ruttnande djuret. Miljöinspektör Linda Björnberg har på alla sätt försökt förmå sina kollegor att hjälpa till.

– Jag pratade med dem på vattenverket, med de menade att älgen låg för långt upp i vattenskyddsområdet för att utgöra någon fara för dricksvattnet. Då hörde jag med räddningstjänsten om de kanske kunde tänka sig att ta upp den döda älgen som någon övning, men de var inte intresserade av det, säger hon.

Så älgen får ligga kvar och ruttna bort, om den nu inte sliter sig från grenarna och följer med längre ner i Viskan.

– Det är ju så här. Djur dör hela tiden.

Enligt Linda Björnberg utgör älgen ingen direkt fara där den ligger, men hon säger att man nog inte bör bada i vattnet i närheten.

Åke Jansson är besviken.

– De har inga resurser att ta bort älgen, men vi ska betala för deras kontroller och för ombyggnad av våra avlopp. Man undrar ju vad som förstör vattnet mest? Jag kan lova att om älgen legat inne i Borås hade de tagit bort den med en gång.

Patrik Westerlund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons