Annons

"Det är nolltolerans som gäller"

Hej, jag heter Katerina Janouch och jag är Sveriges officiella alkoholisthustru.
Borås • Publicerad 10 april 2008
Katerina Janouch föreläste i går på en seminariedag anordnad av Drogförebyggarna i Södra Älvsborg.
Katerina Janouch föreläste i går på en seminariedag anordnad av Drogförebyggarna i Södra Älvsborg.Foto: Anders Robertsson

Det var en presentation som verkligen fångade åhörarnas uppmärksamhet.

– Förnekelse är det värsta som finns. Våga inse att det finns ett problem.

Annons

Välkända sex- och samlevnadsexperten Katerina Janouch talade i Borås i går om missbruksproblem.

Janouchs man var alkoholist och kokainmissbrukare under många år men är nu fri från missbruket sedan snart åtta år.

2004 släppte hon boken ”Anhörig” som handlar om livet med en missbrukare.

– Efter det är jag Sveriges enda officiella alkoholisthustru. Jag trodde att folk skulle kliva fram efter mig men jag är fortfarande ensam.

Föreläsningen i Regementsalen i går handlade bara delvis om hennes och makens kamp genom missbruket.

Istället handlade det till största del om tonåringar och alkohol.

Janouch är stenhård.

– Det är nolltolerans som gäller. Inget snack. Allt som uppmuntrar till att dricka är fel, säger fembarnsmamman som inte alltid varit lika övertygad.

När hennes nu 19-årige son började att dricka alkohol sade hon och hennes man att det var okej för sonen att dricka öl.

– Men det var ju dumt. Det fattade man ju sen. Om man säger att det är okej att dricka öl så dricker tonåringen många öl eller starkare saker. Säger man att han inte får dricka alls dricker han åtminstone inte lika mycket.

Annons

Som tonårsförälder och partner till en före detta missbrukare ser Janouch vissa likheter i beteendet.

– En tonåring i riskzonen har samma beteende som en missbrukare. Det handlar om att hålla upp en fasad, att ljuga, att aldrig komma hem i tid. Tonåringar och missbrukare lever i samma dimension.

Janouch tycker att föräldrar ska föregå med gott exempel.

– Det finns ett konstigt förhållande till alkohol. På vårt dagis var det avslutningsdag och då stod lådvinet uppradat jämte saftflaskorna, sade hon och fortsatte:

– Det sänder fel signaler redan från första början. Det är ju inte så kul att pappa ramlar runt bland teckningarna i kuddrummet.

Stora applåder fick hon av deltagarna på ”Mot samma mål”. En seminariedag anordnad av Drogförebyggarna i Södra Älvsborg där Janouch var en av föreläsarna.

Sedan var det dags att skynda till tåget.

Katerina Janouch Född 22 februari 1964 i Prag. Fembarnsmamma, författare, sexrådgivare och journalist.1992 började Janouch svara på frågor i Vecko-Revyn, och det är i rollen som sexrådgivare hon blivit mest känd. Sedan 2003 svarar hon på frågor om sex och samlevnad i Expressen. Hon medverkar även i tidningarna Mama och Tove med egna spalter. Bloggar även på Amelia – www.amelia.se/blogg/katerina-janouch/.

Janouchs test – så vet du om din tonåring är i riskzonen Köp ett sexpack öl. Ställ det i kylskåpet och vänta några dagar. Undersök sedan. Är de bakre flaskorna borta men de främre kvar så är det något som är på tok.– Det slår aldrig fel. Då kan man ha ett problem, menar Janouch.

Victor Fridén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons