Annons

Demonutdrivning: Tingsrätten fick höra på flickans berättelse

På onsdagen fortsatte rättegången om demonutdrivningen i Borås. Stora filmdukar visade inspelade polisförhör med flickan som berättade om allt hon utsattes för.
Borås • Publicerad 7 mars 2012

– Man måste uppleva för att förstå. Det är som en saga egentligen fast sånt händer i verkligheten, sa flickan.

Vissa medier har felaktigt påstått att de videofilmade förhören med henne skulle spelas upp bakom stängda dörrar, men något sådant beslut har aldrig fattats av Borås tingsrätt. Rätten har endast bestämt att vissa handlingar från socialtjänst och sjukvård ska föredras bakom stängda dörrar.

Annons

Tunga draperier täcker salens höga fönster och stänger ute dagsljuset. Två stora filmdukar visar de nära sex timmar långa förhören med flickan.

Hon slår sig ner i ett förhörsrum i polishuset tillsammans med en utredare. De sitter i blå fåtöljer med höga ryggar som verkar bekväma. Utredaren försöker skapa en avspänd atmosfär genom att fråga vad flickan gillar:

– Jag tycker om att spela fotboll, att umgås med vänner.

Men tidigt glider förhöret in på allvarliga saker:

– Alltså, man var instängd, man var inte välkommen, alla andra höll ihop och det kändes som man inte tillhörde familjen. Så fort det var någonting så var det mitt fel.

Ganska snabbt nämner flickan sin styvmor, som står åtalad tillsammans med hennes pappa och två pastorer. Alla fyra förnekar brott.

– En gång så skulle jag på toa och då kom hon bara och höll upp en kniv mot halsen och sa att jag ätit upp hennes bror i Afrika.

Hon nämner också hur en kökskniv hettades upp på en spisen:

– Sedan lade dom den här, säger flickan och visar mot sin ena överarm.

Flickan berättar hur hon i tre dagar fick sitta på golvet hemma hos en av pastorerna för att bekänna sina synder. Då reser hon sig ur fåtöljen och sätter sig på golvet för att visa. Hon hade tvingats fasta, hon var svulten och utmattad.

Annons

– Till slut fick dom mig att erkänna, man orkar inte.

Flickan uttrycker sig väl. Hon berättar med inlevelse och har hela tiden ögonkontakt med utredaren. Hon berättar om fysiska smärtor och plågor. Om hur hon är fånge i sitt eget hem och inte får umgås med andra i familjen för att de kan smittas av hennes onda krafter.

Och flickan lägger sig ner på golvet för att visar hur hon kränktes hos församlingen The River, där någon filmade henne då hon var halvnaken med blottat kön.

På väggen i förhörsrummet finns en klocka som visar hur tiden går. Efter drygt en timme avbryts förhöret som var det första som hölls med flickan.

Men det kom fler. Utredningen svällde och fallet har nu utvecklats till en rättsprocess som saknar tidigare motsvarighet i Borås.

Nästa vecka fortsätter rättegången. Då ska bland annat de fyra åtalade och ett tiotal vittnen höras. Dessutom blir det slutpläderingar från åklagare och advokater.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons