Annons

De startar antirasistisk sajt

30 000 unika besökare på fem dagar.
Borås • Publicerad 13 juni 2014
Foto: Lennart Magnusson

Starten har minst sagt varit över förväntan för boråsarna Johannes Tollesson och William Rydh som med den nya sajten antirasist.se vill samla just den antirasistiska kampen.

– Vi brinner för det här till tusen, säger Johannes Tollesson.

Annons

De båda killarna har en ganska gemensam bakgrund. De växte upp på Hässleholmen och hade många kompisar från andra länder. Senare flyttade de med sina respektive familjer till Brämhult.

– Det var helt annorlunda. Folk umgicks nästan bara med svenskar där, säger Johannes Tollesson.

Och det var under tiden i Brämhult som de båda började få upp ögonen och engagera sig i den antirasistiska kampen.

– Det fanns ungdomar som på hemmafester satte på nationalsången och heilade med glädje, men när de kom till Bodaskolan, som då hade 96 nationaliteter om jag inte minns fel, så gjorde de inte det. De såg det väl som något slags skådespel och gjorde det bara bland svenskar, säger Johannes Tollesson som såg det allvarligare än så.

Men det var efter EU-valet, där rasistiska krafter vann framgångar, som de bestämde sig för att ta sitt engagemang vidare i form av en portal på internet. William Rydh upptäckte att toppdomänen antirasist.se var ledig och köpte den för en tia.

– Jag blir rädd, rasismen sprider sig i samhället. Man känner av stämningarna, det märks överallt. Det verkar numera vara helt okej att rösta på ett rasistiskt parti, säger han.

När BT möter William och Johannes har det gått fem dagar sedan sajten lanserades i skarpt läge. Reaktionerna har varit omvälvande.

– Det trodde jag faktiskt inte, men det har varit enormt. 30 000 unika besökare på fem dagar, säger William.

Tanken med sajten, som drivs på ideell basis, är bland annat att samla opinionsmaterial och nyheter från flera olika källor. Tio krönikörer, flera av dem välkända, har också kontaktats och ska skriva på sajten. En av dem är Carolina Farraj, som uppmärksammades sedan hon skrivit ett öppet brev till Jimmie Åkesson. Hon fick efter det motta flera hot.

Johannes och Williams mål är att antirasist.se ska bli Sveriges största portal mot rasism när det gäller nyheter, analyser, krönikor och annan relevant information.

Annons

– Jag är naturligtvis för att folk får rösta som de vill, det är en del av demokratin. Men samtidigt så blir man orolig när okunskapen är så stor, säger William Rydh.

Det finns flera antirasistiska sajter och bloggar, till exempel ”Interasistmen” och ”Slutpixlat”. Syftet är inte att konkurrera med dem, utan att vara ytterligare en plattform för antirasister att organisera sig.

– Vi vill samla materialet hos oss och ge det ytterligare spridning, säger Johannes.

De berättar att de funderat länge kring sin egen säkerhet, då ämnet är starkt polariserat och det finns en risk för hot.

– Men den här kampen är så viktig. Vi brinner för det här till tusen, säger Johannes Tollesson.

Tobias Hjelm
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons