Annons

De får priset till Nils Horners minne

SVT:s Latinamerikateam Tigran Feiler och Sara Murillo Cortes får Nils Horner-priset 2022 för god utrikesjournalistik. De prisas för en journalistik som ser människan bakom nyheten.
Sverige/Buenos Aires • Publicerad 15 mars 2022
Sara Murillo Cortes och Tigran Feiler är SVT:s Latinamerikakorrespondenter. De får Nils Horner-priset 2022.
Sara Murillo Cortes och Tigran Feiler är SVT:s Latinamerikakorrespondenter. De får Nils Horner-priset 2022.Foto: Privat

Korrespondentteamet, som nu bor i Buenos Aires i Argentina, har samarbetat i ungefär tio år i Sverige och Latinamerika.

– De första uppdragen var för Utbildningsradion. Sedan började vi jobba för olika program, som Kobra och Babel, säger Tigran Feiler.

Annons

2016 blev Tigran Feiler och Sara Murillo Cortes korrespondentteam i Latinamerika för Nyheterna på SVT.

– Vi har alltid delat intresset för Latinamerika så det föll sig naturligt att jobba här, säger Sara Murillo Cortes som också har släkt i Colombia.

Först hade de sin bas i Mexiko, men sedan 2019 utgår de från Buenos Aires.

Nyligen fick de veta att de är årets Nils Horner-pristagare.

– Jag blev både glad och rörd, säger Sara Murillo Cortes. Nils Horner har betytt mycket för journalistiken. Här i Latinamerika mördas många journalister. Det är hedrande att få ett pris i hans namn.

– Det är det finaste pris man kan få, säger Tigran Feiler. Berättandet ska stå i centrum, inte journalisten.

Tigran Feiler och Sara Murillo Cortes har aldrig träffat Nils Horner, men arbetar i hans anda.

– I mitt hem var radion alltid på och jag minns hans röst, säger Sara Murillo Cortes. Möten med människor var alltid viktigast.

Latinamerika är sällan i nyhetsfokus i Sverige.

– Det kan vara en förbannelse då det som händer inte får den uppmärksamhet de förtjänar. Men det kan även vara en välsignelse. Man får utmana sig själv. Det blir en journalistik som inte fokuserar lika mycket på breaking news, säger Tigran Feiler.

Annons

– Det är ett stort område att täcka från Mexiko i norr till Argentina och Chile i söder, säger Sara Murillo Cortes. Det är stora kontraster mellan att filma i en storstad och nästa dag i djungeln.

Latinamerika är i snabb förändring.

– Bilden av Latinamerika behöver uppdateras, säger Tigran Feiler. I dag är regionen väldigt urbaniserad och normer och könsroller förändras snabbt.

Tigran Feiler och Sara Murillo Cortes är stationerade i Argentina och arbetar i hela Latinamerika.
Tigran Feiler och Sara Murillo Cortes är stationerade i Argentina och arbetar i hela Latinamerika.Foto: Privat

Vad driver er?

– Man får möta många intressanta och inspirerande människor, säger Tigran Feiler. Med dagens kommunikationsverktyg kan vi ha kvar kontakten efter reportaget. Det ställer högre krav på att vara korrekt och respektfull. En drivkraft är att förmedla små skärvor av verkligheten, som ett pussel. Varje enskilt reportage gör att det växer fram en bild av dagens Latinamerika.

– Jag strävar efter ett bildberättande som inte fastnar i stereotyper, säger Sara Murillo Cortes. Det ska i stället lyfta fram människors drivkrafter och egensinne.

Teamet har gjort reportage om hotade och mördade journalister, som är alltför vanligt, speciellt i Mexiko. I landet har sju reportrar redan skjutits ihjäl i år.

– En utländsk journalist har en säkrare position, säger Tigran Feiler. Man undviker att ge sig på oss eftersom det kan få större konsekvenser. Vi kan göra ett jobb och åka hem. De lokala journalisterna är mest utsatta, och vi står i skuld till dem. Utan deras arbete skulle vi inte göra ett lika bra jobb.

De jobbar ofta med lokala kollegor.

– Jag blev glad när det fanns med i prismotiveringen, säger Tigran Feiler.

Annons

– Det är viktigt att känna av personer och ha en förståelse för kultur och språk , säger Sara Murillo Cortes. Det gäller att vara ödmjuk och inte bara kliva in.

Vilket uppdrag har fastnat i minnet?

– Vi har följt mammor i Mexiko som letat efter försvunna anhöriga, säger Sara Murillo Cortes. Vi var med när de grävde och en gång hittade de en massgrav. Först blev de glada att ha hittat den, sedan grät de av sorg.

– Det var starkt att följa kvinnorna, säger Tigran Feiler. Ett trauma äter dem, men de bar samtidigt på livsglädje och otrolig kraft.

Ett annat reportage handlade om fredsavtalet i Colombia.

– Det var en positiv nyhet, men visade sig ha negativa konsekvenser för miljön. Gruvnäring och storskaligt jordbruk började tränga in i regnskogen. Det som är bra för människorna är inte nödvändigtvis bra för miljön.

Fakta

Nils Horner-priset

Nils Horner-priset för god utrikesjournalistik är instiftat av Borås Tidning till minne av Nils Horner, Boråsfödd utrikesreporter som mördades under ett uppdrag i Kabul i Afghanistan i mars 2014.

Priset ska gå till journalister som arbetar i Nils Horners anda. Med det avses journalister som förmår skildra de stora skeendena genom möten med människor på plats, såväl i kriser som i vardag, som inte ställer sig själva i vägen för den historia som berättas och som arbetar med integritet samt ett högt utvecklat säkerhets- och riskmedvetande.

Prissumman, som Borås Tidnings ägarstiftelse Tore G Wärenstams stiftelse står för, är 25 000 kronor.

Juryn består av Stefan Eklund (chefredaktör Borås Tidning), Stig Fredriksson (tidigare SVT), Ginna Lindberg (utrikeschef Sveriges Radio) och Ulla Sätereie (universitetsadjunkt JMG, Göteborgs universitet).

Tidigare pristagare: 2015 Katja Magnusson, 2016 Terese Cristiansson, 2017 Anna Roxvall, 2018 Niclas Berglund och Stefan Åsberg, 2019 Lotta Härdelin, 2020 Lotten Collin, 2021 Magnus Falkehed och Niclas Hammarström.

2022 års Nils Horner-pristagare Tigran Feiler och Sara Murillo Cortes får priset med motiveringen ”För att de med en modig och kunnig journalistik, ofta i ödmjukt samarbete med kollegor på plats, kopplar samman det lokala med det globala och visar människors utsatthet i skuggan av mäktiga drogkartellers nätverk.”

Nils Horner.
Nils Horner.Foto: Lars-Åke Green
Anne EngströmSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons