Annons

De drabbades av fuskputsen

Det hjälpte inte att boråsaren Peder Edberg köpte en P-märkt villa av LB-hus.
Borås • Publicerad 26 maj 2008

Trots att företaget bytt fasadsystem byggdes hans hus med den riskabla putstekniken – och nu har problemen dykt upp.

Villan på Fagottgatan på Hestra har varit familjens hem sedan mars 2006. Peder Edberg förklarar att man har varit fullt nöjd med det mesta. Men sedan i våras är han orolig för vad som hänt med fasaden.

Annons

– Det har börjat spricka upp i nederkanten på alla väggar, säger han och visar hur väldigt tunt putslagret är innan man är inne i cellplastisoleringen.

BT berättade nyligen om att många hus byggts på senare år i Borås med den idag i praktiken utdömda så kallade enstegstätningen, tunnputsade fasader utan luftspalt.

Företaget LB-hus var dock ett undantag. Under år 2004 fick man råd av SP i Borås om att lämna metoden och upphörde att använda den vintern 2005, enligt företagets uppgifter till BT.

– Jag blev mycket förvånad när jag läste vad LB-hus sa. Mitt hus började byggas hösten 2005, men fick ändå den gamla tekniken, säger Peder Edberg.

När han själv ringde och frågade LB-hus fick han svaret att det ”tog lite tid att ställa om”. Och han känner sig något lurad.

– Det är väldigt otryggt. Om det ser ut så här efter två år undrar jag hur det är efter tio. Nu vill jag ju ha en garanti för att det håller på sikt, säger han.

– När jag skulle köpa så gjorde man ju väldigt mycket reklam för att det var särskilt tryggt med ett P-märkt hus.

LB-hus byggansvarige Johan Folkesson säger till BT att Peder Edberg var den siste kunden där det gamla fasadsystemet användes.

– Även om vi hade beslutat att byta teknik så var det beställningen vid själva kontraktsskrivandet som gällde, förklarar han.

Men kunde ni inte erbjudit honom att byta till den nya, ventilerade fasaden när ni visste att den gamla inte höll måttet?

– Ja, det går alltid att vara efterklok. Men det var också många som var skeptiska till vår nya panel och detta var ju ett par år innan det blev definitivt stopp, säger han och lovar att följa upp vad skadorna beror på.

Jan Lindsten
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons