Annons

Stefan Eklund: Därför publicerar BT namn och bild på Patric Cerny

Det är långt ifrån första gången Borås Tidning tar ett sådant beslut. Inte heller den sista, skriver BT:s chefredaktör Stefan Eklund efter publiceringen om de misstänkta stölderna.
Stefan EklundSkicka e-post
Borås • Publicerad 27 mars 2024
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Att Borås Tidning publicerar namn och bild på den stöldmisstänkte kyrkoherden och politikern Patric Cerny har väckt frågor hos våra läsare.

Men namnpubliceringen följer en publicistisk linje BT har sedan länge och som handlar om att människor med makt och inflytande och som verkar i offentliga skattefinansierade verksamheter har ett stort ansvar som kan utkrävas när felaktigheter eller misstänkta brottsliga handlingar föreligger. I sådana fall ligger alltid namnpublicering nära till hands. Patric Cernys status som kyrkoherde, som är ett stort offentligt förtroendeuppdrag med arbetsledaransvar, och profilerad L-politiker motiverar namnpubliceringen.

Annons

Det är långt ifrån första gången Borås Tidning tar ett sådant beslut. Inte heller den sista.

En ändring jag har skrivit om tidigare när det gäller namnpubliceringar gäller kriminella gängledare. Där är maktpotentialen numera så stor att den påverkar lokalsamhället och därmed har vi vid ett par tillfällen namngivit gängledare i Borås och kommer att fortsätta att göra så när situationen kräver det.

Men i fallet Patric Cerny, som är en händelse som förstås på inget sätt ska jämföras med gängkriminellas handlingar, handlar det inte om en ny linje. Bara en konsekvens av att maktperspektivet är avgörande när beslut tas om namnpubliceringar.

Annons
Annons
Annons
Annons