Annons

Daltorpskolans eget deckargäng

Tio niondeklassare på Daltorpsskolan kan numera kalla sig författare. I morgon är det releaseparty för deras bok med deckarnoveller.
Borås • Publicerad 11 januari 2008
Nio författare och en illustratör, samlade på en bild. I bakre raden fr v Andrei Lazar, Rebecka Äremann, Benjamin Avdic, Ida Stålhandske, Anna Turesson och Anna Levert (som har gjort omslaget till boken men inte har med någon novell). I främre raden Elin Claesson, Sofia Lénberg, Sara Carlsson och Johanna Larsson. Peter Hildeblom saknas på bilden.
Nio författare och en illustratör, samlade på en bild. I bakre raden fr v Andrei Lazar, Rebecka Äremann, Benjamin Avdic, Ida Stålhandske, Anna Turesson och Anna Levert (som har gjort omslaget till boken men inte har med någon novell). I främre raden Elin Claesson, Sofia Lénberg, Sara Carlsson och Johanna Larsson. Peter Hildeblom saknas på bilden.Foto: Anders Robertsson

Det skapas mycket i skolan – men sällan når det utanför skolans väggar. Så tänkte Hasse Brännmar från Mötesplats Göta i Göta kommundel, och så var idén att göra en bok född.

Samtidigt hade två niondeklasser på Daltorpsskolan deckartema på svensklektionerna. Eleverna fick läsa deckare, se deckare på film och prata om deckare.

Annons

– Det är en rolig genre som många känner till. Och så är det ett bra tillfälle att läsa vuxenböcker som inte är så svåra, säger läraren Ida Legnemark.

Temat avslutades med att eleverna själva fick skriva varsin deckare. Först efteråt fick de veta att tio av novellerna hade valts ut för att ingå i en bok, som bekostas av Mötesplats Göta.

– Det var jätteroligt, eftersom jag har funderat på att bli författare eller journalist. Jag har skrivit lite förut men det har mest varit för skojs skull, säger Ida Stålhandske, en av dem som har en novell med i boken.

En lärarstudent som just då fanns med i klasserna fick i uppdrag att välja ut noveller till boken.

– Jag tyckte det var bra att urvalet gjordes av någon som inte kände eleverna, säger Ida Legnemark, och medger samtidigt att hon tyckte det var skönt att slippa välja själv.

Urvalet är gjort för att få så stor bredd som möjligt på novellerna. Bland de utvalda finns den hårdkokta stilen såväl som pusseldeckare och ungdomsdeckare.

Men en sak har alla de utvalda novellerna gemensamt – mord.

– Jag läser inte mycket deckare, men jag ser gärna på TV. Jag inspirerades mycket av Beckfilmerna när jag skrev, säger Elin Claesson.

– Det var svårt i början, när man ska komma på karaktärerna och vad som ska hända, säger Benjamin Avdic.

– Fast man bestämmer inte jättemycket innan, egentligen. Man skriver och sen får man se vad som händer, säger Sofia Lénberg.

Annons

Nu hoppas både Hasse Brännmar på Mötesplats Göta och läraren Ida Legnemark att bokutgivning ska bli en tradition på Daltorpsskolan.

Men nästa års bok behöver inte se ut som årets. Kanske blir det en annan genre nästa gång, kanske en helt annan omfattning. Det finns gott om idéer.

– Men ibland är det bra att börja i det lilla formatet för att det över huvud taget ska bli av. Sedan kan vi utveckla efter hand, säger Hasse Brännmar.

Releaseparty blir det i morgon på Göta bibliotek, i samband med premiären för årets soppluncher. Hasse Brännmar och Ida Legnemark och förhoppningsvis några av eleverna kommer att presentera boken.

Den kommer att därefter att säljas på biblioteken på Göta och Kristineberg för 20 kronor. Den kommer också att finnas på utlåning på samma bibliotek och i skolbiblioteket.

Tio noveller finns med i boken: Cirkusmysteriet av Sara CarlssonHanna och Sandy löser mordgåtan av Johanna LarssonJuldagsmorgon av Anna TuressonDet bindande numret av Andrei LazarKan inte jag döda dig? av Ida StålhandskeGåtan av Peter HildeblomOlösligt brott? av Sofia LénbergEn ljuvlig doft! av Rebecka ÄremannFallet med de tre pojkarnaav Elin ClaessonSkenet bedrar av Benjamin Avdic

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons