Annons

Dagiskris i Sandared

Behovet av barnomsorg ökar stort i Sandared och Sjömarken och Sandhults kommundel behöver ytterligare 4,1 miljoner kronor.
– Förhoppningsvis får vi pengarna, säger kommundelsnämndens ordförande Anna-Clara Vikman (m).
Borås • Publicerad 14 januari 2008

Sandhult.

Om inte kommundelen får pengarna blir det problem.

Annons

Behovet av platser ökar med 50 platser under året, vilket motsvarar en ökning med 10 procent och den beräknade kostnaden blir 4,1 miljoner högre än vad kommundelen får i kommunbidrag.

Tillskott

När kommundelen nu lägger fram sitt förslag till budget tar man upp de ökade kostnaderna och pekar på behovet av ytterligare tillskott.

Under de senaste åren har Sandhults kommundel inte klarat verksamheten inom de tilldelade ramarna på grund av det ökade behovet av barnomsorg utan har fått extra pengar.

Erkännande

– Vi har fått erkännande från Borås stad att resursfördelningsmodellen inte hänger med i vårt fall, säger Anna-Clara Vikman och hoppas på mer pengar.

– Vi har försökt att vända på varje sten och har verkligen ansträngt oss.

Tre nya förskoleavdelningar öppnades i höstas och två nya öppnas i januari.

Trots att antalet barn ökar under året ser kommundelen ingen möjlighet att för närvarande öppna fler avdelningar.

Avsikten är att behålla planerade avdelningar och ta in fler barn på dem. Antalet barn per årsarbetare blir 5,65 i år jämfört med 4,95 år 2003.

Annons

Årsskiftet

– Vi hoppas få i gång nya förskolan i Sjömarken i mars, säger Anna-Clara Vikman, som menar att då kan den bli klar före årsskiftet.

I den budget som föreslås överförs pengar från äldreomsorgen till barnomsorgen. Summan för köp av särskilt boende sänks med 1,5 miljoner kronor jämfört med förra året.

Osäkert

Men om detta går att klara är osäkert, behovet av särskilt boende är svårt att förutse.

– Det är en budget på marginalen och inget får hända, säger Anna-Clara Vikman.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons