Annons

Dagen efter festen - centrum förvandlas till en sophög

Borås centrum förvandlas till en sophög efter en torsdagskväll på Stora Torget.
Borås • Publicerad 19 juli 2008
Foto: Bengt Lagerstedt
Skräp efter en torsdagskväll i centrum.
Skräp efter en torsdagskväll i centrum.Foto: Bengt Lagerstedt

De tolv extra soptunnor, som ställs ut varje torsdagskväll var halvtomma medan papperskorgarna flödade över.

– Man har nog inte lärt sig att använda dem ännu, tror säger Tomas Damberg på servicekontoret.

Annons

Mellan sju och åtta kubikmeter skräp blev resultatet av den åtta man starka städstyrkans arbete tidigt på fredagsmorgonen.

– Maskinerna är vår räddning. Utan dem skulle det ta hela dagen att städa upp i centrum, säger Anders Andersson som sopar ut skräpet från fasader och soffor så att maskinerna kan ta hand om dem.

Tomas Damberg kör sopmaskinen.

– Man ser att det varit artister för de yngre. Det är mer skräp och fler godispåsar. När Lasse Berghagen var här var det betydligt mindre skräp.

En hel del av skräpet är halväten färdigmat och den värsta anhopningen utanför Mc Donalds på Gågatan och Holmsgatan och kebaberna vid Hallbergsgatan-Stora Brogatan.

På Holmsgatan har också några befriats från måltiden och det är ingen behaglig uppgift för Anders Andersson och hans sopande kollegor att städa upp där.

– Men det är väntat menar Tomas Damberg som kör en av sopmaskinerna. Men det vore ju självklart bättre om folk lärde sig att slänga skräpet i soptunnorna och papperskorgarna. Nu släpper man det bara.

Det har också hänt att man hittat mer ovanliga föremål som trosor och behåar.

Innan städpatrullen kommer är det fåglarna som regerar och de har kalas på all halväten mat som slängts som till exempel popcorn och hamburgare.

Men city efter en fredagskväll är också en guldgruva för de som plockar burkar och flaskor. Men de danska ölburkarna utan pant får ligga kvar.

Annons

De blandas med enstaka efterfestare på väg hem, på vinglig fot.

På Sandwalls plats är det nya design på papperskorgarna och det gillas inte av städarna.

– Fåglarna drar ut innehållet och sprider det, säger Tomas Damberg.

Allt skräp som samlas upp körs till servicekontorets upplag på Pantängen. där det sedan körs vidare till deponi. Det går inte att sortera.

Vad är det som slängs en torsdagskväll i Borås?

Detta hittade BT under turen i city.

Kaffemuggar, drickaamuggar och popcornsmuggar. Pappersservetter, flaskor och ölburkar. Godispåsar, Mc Donaldspåsar och Mc Donaldskassar, pizzakartonger.

2 större kartonger. Två nappar

Ett kuvert från polisarresten innehållande 70 kronor.

Ett paraply

Tidningar.

Ett tomt plastkuvert från Forex.

Anders Wasén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons