Annons

Curator: "Borås skriver historia"

4 dagar, 12 konstnärer, 1 200 sprayburkar – resultatet kan inte ha undgått en enda flanör i helgen.
Se de färdiga målningarna inne i artikeln!
Borås • Publicerad 7 september 2014
Foto: 

Curatorn Shai Dahan är extatisk över stadens förvandling under No limit-festivalen och menar att de 13 jättelika muralmålningarna gör Borås unikt i Sverige. När Shai Dahan fick idén till No limit, visste han inte ifall projektet var genomförbart i Sverige.

–Jag är fortfarande i extas över att vi faktiskt lyckats. När jag gav mig in i det här, sa de flesta människor till mig att jag kunde glömma det. Hela projektet kändes stundtals som att försöka bestiga Mount Everest, säger han.

Annons

Trots att muralmålningar finns på många andra håll i världen, har de riktigt stora varianterna hittills lyst med sin frånvaro i svenska städer. Shai Dahan menar att Borås var av precis rätt storlek för att kunna ta emot hans idé om en street art-festival.

–Borås skriver historia med det här. Om jag hade försökt hålla den här festivalen i Göteborg eller Stockholm, hade det aldrig gått. Vi kommer att få se liknande saker i storstäderna om fem-tio år, men det krävs en mindre stad för att våga starta det hela, säger han.

Eftersom de olika fastighetsägarna i Borås känner varandra, behövde Shai Dahan bara behövde övertala den ena av dem för att övertyga resten om att upplåta sina fasader. I en större stad tror han att han hade fastnat i bearbetandet av alla inblandade aktörer.

–Det räckte med att en sa ja, så vågade de andra också hänga på. Vi skrev in en punkt i avtalet där vi erbjuder oss att måla över konstverken efteråt om de inte tycker om dem. Men jag skulle bli förvånad om det faktiskt hände. Jag har pratat med allihop och de är överförtjusta, säger han.

Vad har varit den största utmaningen med No Limit?

–Kanske att ha en festival för gatukonst i en av Sveriges regnigaste städer, eller vad tror du? Vi hade redan börjat leta efter ytor inomhus för konstnärerna att måla på efter allt regn den senaste månaden, men sen fick vi lyckligtvis strålande solsken under hela festivalen.

Live-published photos and videos via Shootitlive(function(){var d=document,b=d.body,s=d.createElement('script');s.src='//s3-eu-west-1.amazonaws.com/shootitlive/shootitlive.load.v1.1.borastidning.js';b.insertBefore(s,b.firstChild);}())

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons