Annons

Civila utredare ger polisen god hjälp

Polisen satsar hårt på att klara upp fler vardagsbrott. Ett sätt är att rekrytera fler civilutredare. ”Vi har goda erfarenheter av dem”, säger lokalpolisområdeschefen Tomas Jansson.
borås • Publicerad 13 mars 2017
Foto: Anders Wiklund/TT
Foto: Anders Wiklund/TT

Vardagsbrott – eller mängdbrott som polisen kallar dem – är den särklassigt vanligaste förekommande typen av brott i Sverige.

En kartläggning, som SVT Nyheter har gjort, visar att bara att 14 procent, eller var sjunde, av alla vardagsbrott som hanterades under första halvåret 2016 klarades upp.

Annons

Det är naturligtvis en nedslående statistik.

Polisen försöker nu kraftsamla för att komma till rätta med vardagsbrotten – och där spelar resurserna på utredningssidan en viktig roll.

I Borås använder man sig sedan ett tiotal år tillbaka av civila utredare för att stärka kapaciteten.

Det har slagit väl ut, menar lokalpolisområdeschefen Tomas Jansson.

– Vi har i dag åtta nio civila utredare och min uppfattning är att de genomgående håller hög kvalitet, säger han till BT.

I samband med att lagstiftningen ändrades har också de civila utredarna fått utökade befogenheter. I dag får de princip göra allt utom att frihetsberöva personer.

– Där skiljer sig förutsättningarna för arbetet i yttre tjänst, där du måste genomgå polisutbildning, säger Tomas Jansson.

Däremot får de civila utredarna genomgå en tio veckor lång grundutbildning, innan de sätts in i verksamheten. I den ingår bland annat juridik, förhörsteknik och hur man hanterar polisens datasystem.

– Många av dem har sedan visat sig ha fallenhet för utredningsarbetet och ser på det med lite andra ögon, vilket naturligtvis är värdefullt för oss, säger Tomas Jansson.

De civila utredarna får till en början jobba med lite enklare ärenden, men efterhand skiljer sig inte deras och ”riktiga” polisers arbetsuppgifter från varandra.

Annons

– Vi gör ingen skillnad. Här räknas alla som polisanställda, den som är bäst lämpad för uppgiften får utreda ett brott, antingen det handlar om snatteri eller mord, säger Tomas Jansson.

fakta

Vardagsbrott

86 procent av de brott som hanterades under första halvåret 2016 – närmare bestämt 655 580 stycken – var vardagsbrott.

Bara 14 procent, eller var sjunde, av dem klarades upp.

Över hälften av alla vardagsbrott skrevs av direkt utan att någon brottsutredning bedrivits.

I Stockholm klarades bara 10 procent av vardagsbrotten upp. I Nord är den siffran dubbelt så hög, det vill säga 20 procent, under samma period. Tätt efter region Nord kommer region Mitt där 19 procent av brotten uppklarades, därefter regionerna Öst och Bergslagen med 17 procent, Väst 14 procent och Syd 13 procent.

Källa: SVT

Håkan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons