Annons

Chef på socialstyrelsen kritisk – legitimationen kan dras in

Som legitimerad sjuksköterska kan man inte ägna sig åt healing. Det har hänt att legitimationen har återkallats, säger Pernilla Ek, enhetschef vid Socialstyrelsen.
Borås • Publicerad 14 mars 2011

– Den som har legitimation är alltid hälso- och sjukvårdspersonal oavsett vad man gör.

Enligt patientsäkerhetslagen gäller för all hälso- och sjukvårdspersonal ett krav på att utföra sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. Detta för att kvaliteten i vården och patientsäkerheten ska tryggas.

Annons

Den som är legitimerad yrkesutövare omfattas alltid av denna regel.

– Om man på något sätt behandlar någon annans hälsotillstånd och man har legitimation, så är man hälso- och sjukvårdspersonal och ska utföra sitt arbete enligt vetenskap och beprövad erfarenhet, förklarar Pernilla Ek.

Att man exempelvis inte är anställd inom hälso- och sjukvården eller inte längre praktiserar sitt yrke, har i det fallet ingen betydelse så länge man har legitimation.

– Behandling med healing kan inte anses stå i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet, säger Pernilla Ek.

– Att yrkesmässigt använda sig av sådana alternativmedicinska metoder som inte är accepterade inom skolmedicinen är, med några undantag, endast tillåtet om man inte är legitimerad eller anställd av hälso- och sjukvården, säger hon och tar en undersköterska som exempel.

En undersköterska som jobbar inom hälso- och sjukvården får inte praktisera healing på jobbet, men kan ha en egen praktik vid sidan om, utanför sin arbetsplats.

En legitimerad sjuksköterska kan inte det. Först måste man i så fall begära att få sin legitimation återkallad hos Socialstyrelsen.

– Det finns gråzoner här, men det finns ärenden där legitimationen återkallats, säger Pernilla Ek.

Socialstyrelsen inställning är ingen nyhet för Gun Moss Bjerling. Hon hävdar att healing bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet.

– Det har forskats kring healing sedan 70-talet i USA och healing används integrerat i vården både där och på andra ställen i världen, säger hon.

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons