Annons

Cancervården – en utmaning i väst

Hur ska cancersjukvården klara av utmaningen att bli både bättre och möta ständigt fler patienter?
Borås • Publicerad 24 augusti 2014
Foto: Lennart Magnusson

– Politikerna måste värna om läkarna och sjuksköterskorna så att de orkar och vill vara kvar, säger Bodil Dower, utvecklingsledare på Regionalt Cancercentrum Väst och själv patient.

Bodil Dower, bosatt i Rydboholm, tar emot på sin arbetsplats på femte våningen högst upp på Medicinarberget intill Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Annons

Här arbetar hon sedan 2012 med framförallt patient- och närståendestödsfrågor. Hennes bakgrund ligger inom hotellbranschen, under flera år i Frankrike och senast på Gothia Towers i Göteborg.

Man kan säga att Bodil Dower, förutom sina kvalifikationer i övrigt, fick jobbet att utveckla omhändertagandet av cancerpatienter och närstående enligt devisen "patienten vet bäst.”

Hon uppmärksammades i samband med ett dialogmöte mellan sjukvårdsfolk och patienter för drygt två år sedan och inom Rcc Väst ville man projektanställa henne.

– Det är ett drömjobb för mig och att jag är tacksam för att blivit erbjuden det, säger Bodil och ler nöjt. Att få sin röst hörd och att man vill ta till vara på ens erfarenheter känns värdefullt.

Bland annat arbetar hon med patient- och närståendeutbildningar. Bodil och tio deltagare från det så kallade patient- och närståenderådet har besökt Danmark och England där man byggt upp ett starkt rehabiliteringsstöd i form av Cancercentrum.

Här får patienterna tillgång till personliga rehabiliteringsplaner och många former av stöd och stöttning.

Till exempel kan prostatacancerpatienter sinsemellan diskutera sådant ytterst känsligt som impotens, och kvinnor kan få viktiga tips om smink och peruker som funkar bra när man är som mest påverkad av tuffa behandlingar.

– Sådant finns inte alls i Sverige, men det vill vi försöka utveckla, säger Bodil entusiastiskt.

Läs mer i dagens tidning eller via eBT

Jan Lindsten
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons