Annons

Campa i Varberg – hetare än någonsin

Juli är här och campingsommaren är i full gång. Förra året passerade antalet gästnätter på Sveriges campingplatser 16 miljoner – och årets bokningssiffror pekar på att det kan bli ett nytt toppår.
– Såklart många som kommer ihåg förra årets fina väder och väljer att ge sig ut igen, säger Nils Gordh, ägare av Apelvikens camping.
Varberg • Publicerad 8 juli 2019
Husvagnar, husbilar och tält står i långa rader på Apelvikens camping i Varberg.
Husvagnar, husbilar och tält står i långa rader på Apelvikens camping i Varberg.Foto: Oscar Eriksson

Att campa har aldrig varit hetare. Och för dem som vill spendera sin semester i tält, husvagn eller husbil finns det mängder av anläggningar längs västkusten, inte minst i Varberg.

– Tack vare den långa kuststräckan så blir det ett extremt stort fokus på campingar i både Västra Götaland och Halland. Förra året stod de två länen för störst andel gästnätter, tillsammans med Kalmar och Öland, säger Peter Jansson, VD på branschorganisationen Svensk Camping.

Nils Gordh, ägare till Apelvikens camping.
Nils Gordh, ägare till Apelvikens camping.Foto: Oscar Eriksson
Annons

Förra året ökade antalet gästnätter med närmare två procent i hela landet – det gynnsamma vädret tros ha varit en av anledningarna.

– Men det handlar inte bara om vädret, för campingnäringen är inte så väderberoende som man kan tro. Vad vi framförallt ser är att antalet tältare ökar vid bra väder. De som har investerat i en husbil eller husvagn står inte kvar hemma på tomten, de åker ut – oavsett väder, säger Peter Jansson.

Så bor gästerna:

• Husvagn: 67 %

• Stugor: 16 %

• Husbil: 12 %

• Tält: 5 %

Siffror från sommaren 2018. Källa: SCR.se

Att standarden på många anläggningar höjts de senaste åren, tillsammans med ett växande intresse för att semestra i hemlandet, anses vara några av de bidragande faktorerna till den fortsatta tillväxten.

På Apelvikens camping känner man av det ökande intresset. Inte minst genom att många gäster väljer att komma tillbaka och bokar långt i förväg, menar campingens ägare, Nils Gordh.

– Vi har haft ett väldigt bra bokningsläge, under hela året. Sen är det såklart många som kommer ihåg förra årets fina väder och väljer att ge sig ut igen, säger han.

Foto: Oscar Eriksson

En svag krona och ett ökat intresse för naturnära upplevelser bidrar till en ökning i andelen internationella gäster, menar Nils Gordh.

– Det kommer väldigt många från framförallt Tyskland, Norge och Holland, säger han och fortsätter:

– Men jag tror även att camping har börjat bli trendigt för att det är ett billigt sätt att se Sverige, och många har nog börjat tröttna på att åka på all inclusive nere i Medelhavet.

Ord som hemester, eller svemester, dyker allt oftare upp i samband med sommaren. Kristin Berg, projektledare på Läjet camping, tror att en ökad klimathänsyn gynnar campinganläggningarna.

– Många ser över sina resvanor och väljer att semestra på hemmaplan – vi har ju till och med campare från Varbergs kommun som kommer tillbaka varje år. Sen kan det vara ett billigt alternativ till utlandssemestrarna, säger hon.

Kristin Berg, projektledare på Läjet camping, tror att en ökad klimathänsyn gynnar campinganläggningarna.
Kristin Berg, projektledare på Läjet camping, tror att en ökad klimathänsyn gynnar campinganläggningarna.Foto: Oscar Eriksson
Annons

För fem år sedan slog man ihop två campingar och bildade Läjet, som i dag är Sveriges femte största camping – med totalt 849 platser.

– Det är viktigt att hitta nya vägar för att skapa ett attraktivt turistmål, jag tror att man har börjat förstå att camping inte bara är att sitta i ett tält ute i skogen med massa mygg. Vi har expanderat väldigt mycket de senaste åren, vilket har gett resultat, säger Kristin Berg.

Magnus Thomson, destinationsutvecklare på Varbergs kommun, tror att det är viktigt att hitta en balans.
Magnus Thomson, destinationsutvecklare på Varbergs kommun, tror att det är viktigt att hitta en balans.Foto: Oscar Eriksson

I dag kan gästerna göra allt från att spela paddel och tennis, till att lyssna på livemusik och bada i pooler på många av de modernaste campingarna. Men Magnus Thomson, destinationsutvecklare på Varbergs kommun, tror att det är viktigt att hitta en balans.

– Jag tror inte att alla anläggningar kommer att gå mot stora investeringar, det kan såklart bli för mycket av det goda också. Vissa gäster vill att det ska finnas tillgång till mycket aktiviteter på anläggningarna, och vissa vill bara ha lugn och ro. Men det är fortfarande ett väldigt prisvärt sätt att bo, inte minst för barnfamiljer, säger han.

Så mycket kostar det att campa i Varberg

Pris för en natt i mitten av juli, husvagn med el:

Agrells stugor och camping: 400 kronor

Apelviken: 555 kronor

Espeviks camping och havsbad: 510 kronor

First camp Kärradal: 355 kronor

Getteröns camping: 480 kronor

Läjet camping och resort: 495 kronor

Nordic camping Björkäng: 455 kronor

Rödlix vandrarhem och camping: 350 kronor

Oscar ErikssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons