Annons

Busshållplatser flyttas längs Viskan för att göra Södra torget säkrare

Södra torget ska bli säkrare.
Borås • Publicerad 10 december 2008

Busshållplatser flyttas för att minska trafiken.

Men samtidigt planeras en långsiktig framtidslösning.

Annons

På påskdagen i våras skadades en ung kvinna allvarligt då hon blev påkörd av en buss på Södra torget. Detta var startskottet för en debatt om det trafikfarliga busstorget i Borås. Allt fler menade att torget blir mer och mer omöjligt som busstorg för den ständigt ökande busstrafiken.

Men nu vill politikerna ha en del snabba åtgärder som gör torget säkrare fram till dess att en lösning som håller för framtiden är framtagen.

På måndag ska frågan upp i kommunstyrelsen, och förslaget är att satsa 1,5 miljon kronor på att flytta busslinjer.

Förslaget innebär att olycksriskerna ska minska genom att så få bussar som möjligt kör runt på torget. Avgångshållplatser flyttas och i möjligaste mån ska bussarna köra in i en riktning och ut i en annan. Busstrafiken på torget minskar då med 30 procent.

Landsortslinjerna flyttas fram längs Viskan, till Söderbrogatan vid Bryggareparken. Bussarna kör inte in på torget, utan lämnar av passagerarna vid Barnvagnscentralen och svänger sedan vänster till avgångshållplatsen.

För att göra detta, och flera andra omflyttningar av hållplatser, möjligt ska busskurer flyttas, någon trottoar breddas och någon blir smalare. Blir det klartecken från politikerna kan gatukontoret ganska omgående börja sitt arbete med att göra om.

I tidigare diskussioner har det varit aktuellt att flytta busshållplatser till Allégatan. Men säkerhetsmässigt anses det inte bra att blanda biltrafik och busstrafik, så det skulle kräva att bilarna flyttades.

– 2003 tyckte vi utredare att det förslaget var mest rationellt, men politikerna tog andra hänsyn, säger planeringssekreterare Peter Skoglund.

Nu är planerarna i full gång med att se över hela kollektivtrafiken i Borås. Då ingår att fundera på om busstorget ska finnas kvar och rustas upp ordentligt eller om Borås ska satsa på en ny terminal på en ny plats.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons