Annons

Burkini nyhet på Stadsparksbadet

Slutbadat i obekväma kläder. Nu finns burkini att hyra på Stadsparksbadet.
Borås • Publicerad 8 december 2008
Är det en burka? Är det en bikini? Nej, det är en Burkini. Badvärden Britt-Inger Östling står modell för det nya badplagget.
Är det en burka? Är det en bikini? Nej, det är en Burkini. Badvärden Britt-Inger Östling står modell för det nya badplagget.Foto: Tomas Karlsson
Är det en burka? Är det en bikini? Nej. det är en Burkini. Badvärden Britt-Inger Östling står modell för det nya badplagget.
Är det en burka? Är det en bikini? Nej. det är en Burkini. Badvärden Britt-Inger Östling står modell för det nya badplagget.Foto: 

–Något vi tycker att vi borde tillhandahålla, säger badhuschef Anette Ekberg.

Burkinin påminner vid första anblicken om en dykardräkt. Något tunnare, men likheten är ändå slående.

Annons

En heltäckande baddräkt med huva och byxben.

Tänk simmare i världseliten.

Men även ett alternativ för kvinnor som i vanliga fall bär slöja eller burka.

Tidigare har det inte funnits ett välfungerande alternativ. De som av olika skäl inte velat bada i traditionella badkläder har därför fått bada i egna kläder.

– En del har badat i långbyxor och tröja. Inte den bästa lösningen men vi vill ju inte förbjuda något när vi inte har ett alternativ. Nu har vi burkinin som känns väldigt bra. Rätt material, säger Anette Ekberg.

Burkinis till salu

Till en början kommer burkinin att kosta 30 kronor att hyra. Men tanken är att badhuset så småningom även skall sälja burkinis.

– Det här är något som varit efterfrågat och därför har vi valt att göra det här alternativet möjligt för den som önskar, säger Ekberg och förklarar att det även rör sig om en hygienfråga.

– Det är klart, det är ju inte lika fräscht att bada i bomullsplagg. Det lossnar mer partiklar från kläderna och då får våra reningsverk jobba mer. Därför uppmanar vi de som är intresserade att använda burkinin. Då kan vi minska klorhalten i vattnet.

Och på tal om klor.

Annons

Anette Ekberg har ett tips till den som inte tycker om att lukta klor efter badhusbesöket.

– Det bästa är att duscha noga innan man går i bassängen. Klor fäster på smuts. Luktar man mycket klor efteråt kan det bero på att man inte varit tillräckligt noggrann i duschen.

Burkini Formgavs av australiensiskan Aheda Zanetti, ursprungligen från Libanon.Namnet är en ihopslagning av bikini och burka.Burkinin täcker tillräckligt av kroppen för att följa muslimska traditioner, men är ändå såpass smidig att den går att simma i.

Victor Fridén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons