Annons
Majoriteten med Moderaterna i spetsen kommer att spara 30 miljoner till det ekonomiskt tuffa året 2011.
Den socialdemokratiskt ledda oppositionen hade istället velat satsa pengarna på skolan.
Borås • Publicerad 26 november 2009

– Det är inte ansvarsfullt att under ett valår bara säga blås på, påpekade Ulrik Nilsson (M) när årets budgetdebatt drog igång.

Risken är att den som använder alla pengar direkt redan nästa år tvingas genomföra mångmiljonbesparingar, påpekade Ulrik Nilsson.

Annons

Men frågan är vem som tar mest ansvar. Majoritet och opposition har olika syn på saken.

– Att genomföra en politik som ger större barngrupper inom förskolan, större skolklasser och färre anställda inom äldreomsorgen, är det ansvarsfullt, kontrade Ulf Olsson (S).

– Vi utgår från att svenska folket är kloka nog att välja en röd-grön regering till hösten så att statsbidragen säkras, sade han.

I denna fråga var oenigheten total. Majoriteten gick dock oppositionen till mötes på en lista med en rad punkter som de sex partierna kommit överens om redan före budgetmötet.

Borås Tidning berättade redan i tisdags om satsningen på att rädda bokbussarna och på att ge frivilligorganisationer såsom LP-stiftelsen, Bris och Anonyma alkoholister ytterligare en miljon kronor.

– Att bokbussarna måste bytas ut har vi påpekat i flera år, kommenterade Lennart Andreasson (V) som ändå var nöjd med beskedet.

Därutöver stod det igår klart att majoriteten bland annat enats om att:

1) socialbidragen inte ska minskas på grund av barns feriejobb.

2) alla elever i grundskolan ska få utbildning i HBTQ-frågor, det vill säga om homo- och bisexualitet, liksom om transpersoner och Queerfrågor.

3) kommunstyrelsen ska presentera områden i Borås med lägre strålbelastning.

Annons

4) enhetstaxa för månadskort ska införas.

I mångt och mycket var det hjärtefrågor för både Vägvalet och Miljöpartiet som nu fick ökat utrymme i budgeten för nästa år.

Vägvalets Kerstin Koivisto hyllades av oppositionen för sitt förslag att nio av de 16 miljoner extra som går till grundskolan avsätts för att öka lärartätheten. Däremot fick inte oppositionen med sig vägvalet i en satsning på skolhälsovården.

Det finns 7 miljoner som inte är bundna och som kan gå till fler skolsköterskor, menade Kerstin Koivisto.

Under den långa allmänpolitiska debatten som pågick långt fram på kvällen och avslutades med 43 voteringar diskuterades bland annat friskolor, vårdnadsbidrag och jämställdhet. Men det blev också en debatt mellan Sverigedemokraternas ledamot William Petzäll och övriga kommunfullmäktige.

Sverigedemokraternas budgetalternativ är rasistiskt, menade många ledamöter. Bengt Wahlgren (FP) var kritisk mot Sverigedemokraternas alternativ där de ville ta bort 3 miljoner kronor från kulturnämnden.

När Petzäll uttalade att islam är ett av Sveriges största jämställdhetsproblem ansåg Anne-Marie Ekström (FP) att han borde be som ursäkt.

Hanna Grahn Strömbom
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons