Annons

BT storsatsar på lokalredaktionerna

Fler reportrar och mer och ännu vassare lokaljournalistik.
Med start den här veckan förstärker vi bevakningen i Bollebygd, Herrljunga, Svenljunga och Tranemo.
Borås • Publicerad 5 september 2020
BT:s Stefan Samuelsson och Anne Engström bevakar Herrljunga och Bollebygd.
BT:s Stefan Samuelsson och Anne Engström bevakar Herrljunga och Bollebygd.

Före sommaren stod det klart att Borås Tidning får fyra miljoner kronor av Myndigheten för press, radio och tv för att bibehålla och stärka lokaljournalistiken. Totalt beviljade myndigheten 120 miljoner kronor till svenska tidningar och sajter.

Bidraget gör det möjligt för oss att förstärka våra lokalredaktioner. Fokus för satsningen är att ännu fler ska ta del av vår journalistik på vår sajt bt.se och i vår nyhetsapp MinBT.

Annons

– BT är en tidning för hela Sjuhärad och vi vet att vi är uppskattade och viktiga i samtliga de kommuner vi bevakar. Därför känns det mycket bra att kunna satsa ännu mer på våra lokalredaktioner och fortsätta att vara en omistlig del av den lokala demokratin, säger BT:s chefredaktör Stefan Eklund.

I Svenljunga arbetar från och med denna vecka tre reportrar med att granska och bevaka allt som händer i Svenljunga och Tranemo. Reportrarna Marie Haglund och Anna Sjödin får i höst sällskap av Jennie Johansson. Jennie har jobbat på redaktionen i Svenljunga sedan i våras.

– På den här tiden har jag mött flera eldsjälar som brinner för sin bygd. Det är jätteroligt, och det engagemanget smittar av sig. Jag tycker också att jag har fått ett bra bemötande från kommunala tjänstemän och politiker. Det är positivt att journalistiken välkomnas, för jag har också lagt märke till att det finns mycket att granska här och berättelser som vill ut, säger hon.

Jennie Johansson jobbar med att bevaka kommunerna i Svenljunga och Tranemo.
Jennie Johansson jobbar med att bevaka kommunerna i Svenljunga och Tranemo.

Hur hoppas du att våra prenumeranter ska märka av satsningen som BT nu gör?

– Jag brinner lite extra för fördjupande journalistik, så min förhoppning är att våra läsare kommer att få mer av den varan. Jag ser det också som en chans att komma lite närmare våra läsare och vad de vill läsa mer om.

I Herrljunga jobbar i höst reportern Stefan Samuelsson. Stefan har tidigare bevakat Herrljunga när han jobbade på Alingsås Tidning.

– Min bild är att Herrljungaborna är glada för att det skrivs om sådant som berör dem. Det finns ett stort sug efter lokala nyheter, säger han.

BT:s reporter Anne Engström, som tidigare bevakade både Bollebygd och Herrljunga, kan nu helt fokusera på Bollebygd.

– Efter många år som lokalredaktör i Bollebygd känner jag bygden väl. Nu ser jag fram emot att fördjupa mig på heltid i allt från företag och kommunal verksamhet till det i stort och smått som engagerar invånarna, säger hon.

På BT:s lokalredaktion i Skene fortsätter reportrarna Lars Wendt och Malin Larsson att granska och bevaka allt som händer i Marks kommun.

Fakta

Stöd för lokal journalistik 2020

Av de 231 ansökningar som kom in beviljades 192 ansökningar stöd om totalt ca 120 miljoner kronor.

Mediestödsnämnden har gjort en prioritering av ansökningarna utifrån en rad aspekter, bland annat områdets förutsättningar, insatsens karaktär och långsiktigheten i satsningen. De ansökningar som får stöd är spridda över 20 av 21 län och rör insatser för att starta, bibehålla eller utöka journalistisk bevakning av svagt bevakade områden. Bland stödmottagarna finns tidningar, gratistidningar, webbtidningar och en nyhetsapp.

Fakta

Tipsa oss!

Såhär når du våra lokalredaktioner:

Herrljunga: herrljunga@bt.se

Bollebygd: bollebygd@bt.se

Svenljunga och Tranemo: kind@bt.se

Mark: mark@bt.se

Carl LindSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons