Annons

BT:s stora bildskatt digitaliseras

I Borås Tidnings arkiv finns ofantligt många bilder från 40-talet och framåt.
Nu har Krister Ring och Magnus Hallqvist fått i uppdrag att digitalisera bildskatten.
Tanken är att de senare på något sätt ska visas för allmänheten.
Borås • Publicerad 17 mars 2024
Hittills i år har de läst in och redigerat runt 2 000 bilder. Krister Ring och Magnus Hallqvist har ett specialprojekt där de digitaliserar noga utvalda bilder från BT:s gigantiska arkiv med negativ från 1943 och framåt.
Hittills i år har de läst in och redigerat runt 2 000 bilder. Krister Ring och Magnus Hallqvist har ett specialprojekt där de digitaliserar noga utvalda bilder från BT:s gigantiska arkiv med negativ från 1943 och framåt.Foto: Ceasar Segergren

Den äldsta bilden i BT:s arkiv är från 1943, samma år som BT fick sin första fasta fotograf Bengt Bergman:

– Från den tiden finns det lite bilder sporadiskt, sen har det blivit mer och mer och även bättre ordning i arkivet. Det beror mycket på att det blev fler och fler fotografer, förklarar Magnus Hallqvist.

Annons

Med ekonomiskt bidrag från Tore G Wärenstams stiftelse fördjupar sig han och kollegan Krister Ring i lådor och kartonger bland miljoner rutor negativ.

Omskolningscentralen i Borås. Bilden är tagen 1971.
Omskolningscentralen i Borås. Bilden är tagen 1971.Foto: BT arkiv / Bengt Bergman

Arbetet går rent tekniskt till så att de scannar av negativet, redigerar och arkiverar i datorn:

– Vi gör ingen manipulering av bilderna, men vi tar bort damm och justerar lite nivåer som ljus, kontrast och sådant, påpekar Krister Ring.

Magnus Hallqvist förklarar att projektet delvis är en följd av en tidigare utställning av gamla BT-bilder på Abecita.

– Där väcktes intresset att göra något av vårt arkiv när vi insåg att vi sitter på en bildskatt.

Tuula Eklöv var en av Borås första kvinnliga busschaufförer. Här i en artikel i BT från 1971.
Tuula Eklöv var en av Borås första kvinnliga busschaufförer. Här i en artikel i BT från 1971.Foto: BT arkiv / Lennarth Mårtensson

Med tanke på att det finns så otroligt många negativ att välja mellan måste de göra ett snävt urval av både händelser och enstaka negativ:

– Vi får använda både ett journalistiskt och historiskt tänk. Det är häftigt att vissa bilder som vi väljer inte har setts av någon annan tidigare. Ibland inte ens fotografen för att just den bilden kanske inte togs fram eller publicerades, säger Magnus Hallqvist.

De ger ett exempel på hur urvalet kan gå till. Om artikeln i BT till exempel visade två bilar som har krockat med plåtskador, kanske de istället väljer att arkivera en annan bild där man ser mer av bakgrundsmiljön, nyfikna människor som står och tittar på eller så.

Många av bilderna skriver de ut på vanligt papper och sätter upp på väggen. Tanken är att en stor del av bildskatten ska visas för allmänheten så småningom.
Många av bilderna skriver de ut på vanligt papper och sätter upp på väggen. Tanken är att en stor del av bildskatten ska visas för allmänheten så småningom.Foto: Ceasar Segergren

De väljer främst ut viktiga händelser, viktiga personer, bra tidsbilder och bilder med stadsmiljö eftersom den förändras hela tiden.

– Det var mycket byggnationer på den tiden. Det är spännande och hisnande att följa en stads och en regions utveckling. Det var också mycket bilder med fotboll, lucior och från regementet på den tiden, säger Magnus Hallqvist.

Annons

Magnus och Kristers arkivering började lite slumpvis från 1970 och går sedan framåt. Det är en period där de båda var unga och som de har sina första minnen från.

Det är också en period då BT hade väldigt bra fotografer, menar Magnus Hallqvist

– Men man kan inte sticka under stol med att vi har tittat lite extra på Lars Tunbjörks bilder. Han jobbade här mellan 1971 och 1977.

I december 1974 kämpade eleverna på Sjöboskolan för en ny fotbollsplan.
I december 1974 kämpade eleverna på Sjöboskolan för en ny fotbollsplan.Foto: BT arkiv / Kent Eriksson

Tanken är att de så småningom ska gå igenom varje år sedan bildarkivet föddes på 40-talet fram tills det digitala arkivet startade för drygt 20 år sedan. De räknar med att varje år kommer att ta två veckor att läsa in.

Till att börja med löper projektet fram till sommaren, med en eventuell förlängning. Hittills under knappt tre månader har de hunnit arkivera runt 2 000 bilder

De arkiveras i första hand för att kunna användas av BT:

– Men tanken är att även allmänheten ska kunna få ta del av bilderna så småningom, att vi visar upp dem på något sätt, avslutar Magnus Hallqvist.

Några exempel på bilder från första delen av 1970-talet som redan har arkiverats digitalt.
Några exempel på bilder från första delen av 1970-talet som redan har arkiverats digitalt.Foto: Ceasar Segergren
Pelle BoersmaSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons