Annons

BT:s Lena Kvist får prestigefyllt pris – hyllas på gala på Berns

Borås Tidnings grävchef, Lena Kvist, tar hem segern som Årets medieledare – prisas på gala på Berns.
Borås • Publicerad 20 mars 2024 • Uppdaterad 21 mars 2024
BT:s Lena Kvist vinner prestigefyllt mediepris.
BT:s Lena Kvist vinner prestigefyllt mediepris.Foto: Eric Thulin

Under onsdagskvällen hölls det årliga evenemanget Årets Dagstidning, som arrangeras av Tidningsutgivarna. I olika klasser nomineras och prisas journalister och redaktioner över hela Sverige.

Borås Tidnings gräv- och fotochef, Lena Kvist, fick under galan på Berns i Stockholm ta emot det prestigefyllda priset som vinnare i kategorin Årets medieledare.

Annons

Lena Kvist var tidigare kulturchef på BT, innan hon klev in i rollen som chef för BT:s grävredaktion. Hon har varit en nyckelperson i BT:s utveckling mot mer granskande journalistik och varit arbetsledare för flera uppmärksammade och prisbelönta gräv. Bland annat Flyttbrödernas bluffimperium, Taxibedragarna, Blufftandläkaren och rektorn som satt i kassan på Systembolaget.

Borås Tidnings grävchef Lena Kvist vinner priset Årets medieledare.
Borås Tidnings grävchef Lena Kvist vinner priset Årets medieledare.Foto: Elin Thornberg

Som ett resultat av satsningen på granskande journalistik har BT fem år i rad nominerats till det prestigefyllda priset guldspaden, ett år vann BT. I år är BT:s Anders Egle nominerad för sin granskning om vegankocken som lurat många boråsare.

Grävchefen Lena Kvist har varit en mycket viktig person i arbetet med att bredda den granskande journalistiken på redaktionen.

När BT når henne på gala-kvällen är hon glad och överväldigad:

– BT:s redaktion är fantastisk, jag har världens bästa kollegor. Vi jobbar otroligt hårt och med stort engagemang och det är lätt att vara chef på en sådan arbetsplats.

– Vår grävsatsning har varit tydlig och det märks i stan att vi gör det bra.

Vad är det du har som gör att just du tar priset?

– Om jag inte får lyfta mina kollegor kanske det är mitt engagemang och min kärlek till journalistiken. Jag älskar mitt jobb och tycker det är kul att gå in på jobbet varje dag, för att vi gör något väldigt viktigt och meningsfullt.

Borås Tidnings chefredaktör, Stefan Eklund, är på plats på galan:

– Ett mycket välförtjänt pris. Lena Kvist är en chef som med stor kunskap, mod och integritet har spelat en stor roll för BT:s framgångsrika grävande journalistik.

Branschpriset Årets dagstidning delas årligen ut i ett antal kategorier. 2020 vann Borås Tidning priset för Årets redaktion.

Jennie ÖlundSkicka e-post
Anne BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons