Annons

BT:s grävchef Lena Kvist nomineras till Årets medieledare

BT:s grävchef Lena Kvist har nominerats till det prestigefyllda mediepriset Årets medieledare.
Borås • Publicerad 8 februari 2024
BT:s grävchef Lena Kvist är nominerad till Årets medieledare.
BT:s grävchef Lena Kvist är nominerad till Årets medieledare.Foto: Elin Thornberg

Branschpriset Årets dagstidning delas årligen ut i ett antal kategorier. 2020 vann Borås Tidning priset för Årets redaktion. Nu har BT:s gräv- och fotochef nominerats i kategorin Årets medieledare.

Lena Kvist, som tidigare var kulturchef på BT, har varit en nyckelperson i BT:s utveckling mot mer granskande journalistik och varit arbetsledare för flera uppmärksammade och prisbelönta gräv. Däribland granskningen av Flyttbrödernas bluffimperium, Taxibedragarna, och rektorn som satt i kassan på Systembolaget.

Annons

Det är också de insatserna som juryn tar fasta på i nomineringen.

”Från kulturens finrum till att spana efter skumma fordon eller gräva i kartonger med dokument. En ledare med säker publicistisk navigation, fyra år av nomineringar till Guldspaden, och en redaktion som vittnar om hennes fulla uppbackning i alla lägen”, lyder motiveringen.

– Jag är chockad, rörd och vet inte riktigt vad jag ska säga. Vilket inte hör till vanligheterna. Men jag kan ju säga att det är lätt att vara chef när man har så fantastiska kolleger, säger Lena Kvist.

BT:s chefredaktör Stefan Eklund kommenterar nominering så här:

– Lena har spelat en stor roll för de framgångar vi har haft med vår grävande journalistik. Hennes yrkeskunnande är stort och hon har en fin förmåga att både inspirera och stötta sina medarbetare.

Övriga nominerade i samma kategori är Jonathan Jeppsson på Aftonbladet och Adam Svanell på Svenska Dagbladet. Årets dagstidning anordnas av branschorganisationen Tidningsutgivarna. Den 20 mars meddelas vilka vinnarna i de olika kategorierna är.

Sebastian StrandSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons