Annons

BT nomineras till prestigefyllt pris

Borås tidnings reporter Anders Egle nomineras till det prestigefyllda priset Guldspaden, för sina granskande reportage om vegankocken Amir Badeie.
Borås • Publicerad 26 februari 2024
BT:s reporter Anders Egle nomineras till en guldspade.
BT:s reporter Anders Egle nomineras till en guldspade.Foto: Dino Soldin

Granskningen publicerades under hösten i Borås Tidning och berättar historien om tidigare vegankocken Amir Badeie och hur han lurat boråsare på stora summor pengar.

– Anders Egle har lyckats syna en lång kedja av överdrifter, halvsanningar och i vissa fall rena lögner som så många andra har låtit sig luras av. Det har krävt mod, tålamod och extrem noggrannhet och det är därför en väldigt välförtjänt nominering, säger Sebastian Strand, nyhetschef på Borås Tidning.

Annons

Anders Egle är hedrad över nomineringen:

– Det känns fantastiskt roligt och det är ju en ära att bli uppmärksammad i ett sådant sammanhang, av och bland oerhört kompetenta kollegor runt om i landet.

– Det finns ju något sorgligt i alltihop eftersom så många människor har blivit lurade och förlorat en massa pengar, så det känns lite knepigt att själv vara glad och få gratulationer bara för att jag berättade historien. Men det ligger väldigt mycket jobb bakom granskningen jag gjorde och jag är tacksam för all hjälp jag fått, både av mina kollegor på BT och av mina källor, som ofta har tyckt att det varit väldigt pinsamt men ändå valt att berätta om hur de blivit lurade, säger Anders Egle.

Det är femte året i rad Borås Tidning nomineras till en guldspade. 2020 nominerades Anne Bengtsson och Jonas Ekelund för granskningen av flyttfirman Kvalitetsflytt och dess kopplingar till Hells Angels. 2022 nominerades Elin Kullander, Jennie Ölund och Jonas Ekelund för podden om Fallet Jeton. 2023 nominerades Jennie Ölund för granskningen om flyttbrödernas luftslott, om ekonomisk brottslighet i flyttbranschen.

2021 vann BT:s Anne Bengtsson och Jonas Ekelund guldspaden för sin granskning om kommunchefernas bisysslor.

– Att den här typen av kvalificerat journalistiskt arbete bedrivs på BT vet vi. Vi har en grävredaktion som fyra år i rad har nominerats till samma pris. Men Anders är normalt inte en del av grävredaktionen utan ägnar sig åt kommunbevakning i Marks kommun. Det gör det här extra roligt och är ett kvitto på att BT:s satsning på grävande journalistik överlag har gett resultat, säger Sebastian Strand.

Karin SamuelssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons