Annons

BT nomineras till Guldspaden – för fjärde (!) året i rad

Borås Tidnings reporter Jennie Ölund nomineras till det prestigefyllda priset Guldspaden, för granskningen av systematisk ekonomisk brottslighet i flyttbranschen.
Borås • Publicerad 2 mars 2023

Granskningen ”Flyttbrödernas luftslott” publicerades med start i april förra året. Den berättar historien om hur bröderna Fakhro i Borås byggt upp ett bluffimperium i flyttbranschen med ekonomisk brottslighet, falska identiteter och en enorm bluffverksamhet, och om hur människor lurats och farit illa i deras väg.

– Det känns hedrande att bli nominerad! Jag blev otroligt glad. Jag delar den här nomineringen med hela redaktionen, det är så många som bidrar, säger Jennie Ölund.

Annons

Granskningen visar hur en lång rad flyttfirmor i Borås, som ser ut att vara oberoende av varandra, i själva verket drivs av samma Boråsbröder med hjälp av falska identiteter, kapade bankkonton och målvakter.

Efter BT:s granskning har flera personer delgivits misstanke om brott. Idris och Ibrahim Fakhro greps redan under våren 2022 och satt häktade under en period. Utredningen pågår fortfarande.

– Granskningen är viktig för att den lyfter hur utsatta drabbats och utnyttjats hänsynslöst, säger Jennie Ölund.

Guldspaden delas ut i åtta olika kategorier och är Föreningen Grävande Journalisters pris för att belöna god undersökande journalistik. Årets priser delas ut vid Guldspadegalan i Karlstad den första april.

Det här är fjärde året i rad som Borås Tidning nomineras till en guldspade.

– Det måste vara unikt och ett bevis för att vår grävsatsning har slagit mycket väl ut, säger BT:s chefredaktör Stefan Eklund.

– Satsningen innebär att vi tar vårt uppdrag som den tredje statsmakten på största allvar. BT:s grävande journalistik stärker den lokala demokratin och gör samhället bättre.

2020 nominerades Anne Bengtsson och Jonas Ekelund för granskningen av flyttfirmans kopplingar till Hells Angels. Förra året nominerades Elin Kullander, Jennie Ölund och Jonas Ekelund för podden om Fallet Jeton. 2021 vann BT:s Anne Bengtsson och Jonas Ekelund guldspaden för granskningen om kommunchefernas bisysslor.

Karin SamuelssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons