Annons

BT avslöjar: Högavlönad kommunal chef driver succéartat miljonföretag – under arbetstid

Han är heltidsarbetande chef på miljöförvaltningen – samtidigt driver Zygmunt Cieslak ett eget framgångsrikt miljonföretag i byggbranschen med 13 anställda.
Boråschefen slåss i rättsprocesser mot Skatteverket efter att hans firma straffats. Under tiden har han själv insyn när kontroller genomförs – och ansvarar för avgifter mot andra företag.
Borås • Publicerad 26 mars 2020 • Uppdaterad 16 april 2021

Här saknas innehåll

I den vackra röda tegelbyggnaden når BT till slut Zygmunt Cieslak. Han svarar inte i telefon, trots många försök. När BT oanmält dyker upp på miljöförvaltningen kommer han ut i korridoren. Men han vill absolut inte prata om sitt företag.

– Det är privat, säger han.

Annons

Försöken att få boka en tid med honom inom den närmsta veckan misslyckas. Det fungerar inte heller att föreslå en intervju vare sig efter jobbet eller under rast.

– Lunch är lunch.

När BT söker honom på nytt senare samma eftermiddag är han plötsligt sjukskriven.

”Han var upprörd och sa: Håller ni mig om ryggen, så håller jag er om ryggen”

Hans bolag ZC Bev AB startades i oktober 2016. Redan första året var omsättningen närmare sju miljoner kronor och elva personer var anställda på firman. Tvärt emot reglerna berättade inte Cieslak om företaget för kommunen.

Först efter nio månader fyllde han i blanketten som visar hur han drar in pengar utöver sitt kommunala chefsjobb. Men ansökan kom inte frivilligt.

– Chefen fick reda på det via omvägar. Cieslak förstod att uppgiften kom från hans egen personal. Han var upprörd och sa: Håller ni mig om ryggen, så håller jag er om ryggen, säger en källa.

Zygmunt Cieslak.
Zygmunt Cieslak.

En annan uppgiftslämnare berättar att Zygmunt Cieslak ofta försvinner iväg på ”ärenden”.

Han tar även emot besök som gäller företaget på sin kommunala arbetsplats. Ibland sitter han i en bil utanför arbetsplatsen och sköter där både samtal och möten.

”Ombudsmannen hade svårt att tro att vår chef kunde jobba heltid och samtidigt driva sitt företag”

Flera källor uppger att Cieslak går iväg när det kommer telefonsamtal på polska. I en skrivelse till Skatteverket berättar chefen själv att flera av hans anställda inte talar svenska.

– När han stänger in sig eller går iväg talar han alltid polska.

Annons

I blanketten för sin bisyssla uppger Zygmunt Cieslak att den tar 10-20 timmar i veckan och att det sker på fritiden. Han intygar att bisysslan inte konkurrerar med hans arbetsuppgifter på miljöförvaltningen.

Men uppgiftslämnare från flera olika håll ger en diametralt motsatt bild.

– Han är extremt frånvarande och över huvud taget inte delaktig. Han är visserligen fysiskt på kontoret, men delegerar nästintill allting, säger en person med insyn.

Så här många timmar arbetade anställda i ZC Bev AB. Klicka på bilden för att se hela tidrapporten.
Så här många timmar arbetade anställda i ZC Bev AB. Klicka på bilden för att se hela tidrapporten.

Också ett fackförbund från byggbranschen har tidigare slagit larm.

– Ombudsmannen hade svårt att tro att vår chef kunde jobba heltid och samtidigt driva sitt företag, säger Borås stads personalchef Annica Dahlén.

Uppgifterna gick vidare till Zygmunt Cieslaks chef Agneta Sander.

Företaget är en succé ekonomiskt. Redan första året omsatte ZC Bev 6,8 miljoner kronor, resultatet blev närmare 800 000 kronor och utdelningen till aktieägare blev 450 000 kronor. Andra året blev utdelning till aktieägare 300 000 kronor.

Zygmunt Cieslak har en välavlönad heltidstjänst i kommunen. 2018 tjänade han 580 000 kronor i kommunen, men hans deklaration visar en förvärvsinkomst på över 900 000 kronor.

”Om rätten bedömer till Skatteverkets fördel tänker jag inte betala för personer som jag inte vet vilka de är”

Även på andra sätt krockar privata och kommunala uppdrag. Vid tre tillfällen har Skatteverket straffat Zygmunt Cieslaks företag med avgifter för att firman inte skött registreringen av anställda på byggarbetsplatser. Registreringens uppgift är att bland annat skydda mot svartarbete.

Chefen har vägrat att acceptera de två stora kontrollavgifterna och istället överklagat till domstol. Så här argumenterar Zygmunt Cieslak:

Annons

”Att antyda att det förekommer svartarbete i mitt företag är fullständigt felaktigt. Jag kan inte ansvara för Skatteverkets bristande rutiner. Vi har större erfarenheter i det här än Skatteverket har.”

I ett annat överklagande hävdar han att Skatteverket skrivit fel på de anställdas namn: ”Om rätten bedömer till Skatteverkets fördel tänker jag inte betala för personer som jag inte vet vilka de är.”

Zygmunt Cieslak ville inte betala Skatteverkets kontrollavgift efter att hans personal misskött sin registrering. Istället blev det rättsprocesser. Klicka på bilden för att läsa hela mejlet.
Zygmunt Cieslak ville inte betala Skatteverkets kontrollavgift efter att hans personal misskött sin registrering. Istället blev det rättsprocesser. Klicka på bilden för att läsa hela mejlet.

Också i sitt kommunala jobb har chefen i allra högsta grad med Skatteverket att göra. Miljöförvaltningens kontaktperson på Skatteverket, Peter Blom, är den som beslutade om den högsta kontrollavgiften på 35 000 kronor för ZC Bev AB.

Hur känns det att genomföra kontroller tillsammans med Zygmunt Cieslaks personal på kommunen och veta att han själv gör fel?

– Det är inget som jag har reflekterat över, säger handläggare Peter Blom. Det är ganska många man känner till som gjort fel, men det är inget vi pratar om.

Finns det andra fall där du arbetat med personer som du utfärdat kontrollavgift mot?

– Nej, det tror jag inte.

Blom säger att de flesta kontrollavgifterna ligger på 2 500 kronor.

– Har man inte skött personalliggaren överhuvudtaget är det 12 500 kronor plus 2 500 per person. Vid upprepat fel inom ett år fördubblas avgiften på 12 500 kronor till 25 000 kronor.

I Zygmunt Cieslaks fall ligger två av tre kontrollavgifter högt, en på 22 500 kronor och en på 35 000 kronor.

”Jag har tidigare inte utrett något fall med den här omfattningen”
Annons

Både Göteborgs och Borås kommun har närmare undersökt företaget. ZC Bev AB uppmärksammades vid en granskning av en byggarbetsplats i Göteborg. Utredarna där slog larm till Borås om misstänkt svartarbete, och man ville även veta i vilken omfattning Cieslak dubbelarbetat.

Här jobbar Zygmunt Cieslak heltid som avdelningschef. Dessutom har han själv uppgivit att han jobbar upp till halvtid med sitt eget företag.
Här jobbar Zygmunt Cieslak heltid som avdelningschef. Dessutom har han själv uppgivit att han jobbar upp till halvtid med sitt eget företag.Foto: Jan Pettersson

Kommunala Centrum för kunskap och säkerhet (CKS) utredde i somras Zygmunt Cieslaks företagande och pekade på tre enskilda delar som var för sig kunde skada förtroendet för Borås stad.

Nyligen fick också stadsdirektör Svante Stomberg ett personligt brev om avdelningschefens företag och hur detta kolliderar med hans kommunala jobb.

Brevet – som kom från ”en tidigare mångårig medarbetare och företagare” – tar upp det känsliga i att hans avdelning arbetar tätt tillsammans med andra myndigheter och att han på så sätt får tillgång till känslig information om riskbranscher.

”Ungefär där tycker jag att stadens tillåtande attityd övergår från djupt omoraliskt till rent korrupt”

Dit räknas byggbranschen där hans företag verkar och restaurangbranschen som hans kommunala tjänst har kontrollansvar för. Brevskrivaren varnar för att att Cieslak får information om datum då samordnade insatser från flera olika myndigheter ska genomföras.

"På sina dubbla stolar kan han gräva ner handen i syltburken och se om hans företag är ett av de utvalda, och om det är så, vilken dag tillsynen kommer.”

Stadsdirektör Svante Stomberg fick i februari 2020 ta emot detta anonyma brev från en som tröttnat på att kommunen inte agerar mot Zygmunt Cieslaks. Klicka på bilden för att läsa hela brevet.
Stadsdirektör Svante Stomberg fick i februari 2020 ta emot detta anonyma brev från en som tröttnat på att kommunen inte agerar mot Zygmunt Cieslaks. Klicka på bilden för att läsa hela brevet.

Personen fortsätter:

"Ungefär där tycker jag att stadens tillåtande attityd övergår från djupt omoralisk till rent korrupt”.

Brevet fick Borås stad att agera, vilket ledde till ett möte på livsmedelskontroll och tillståndsenheten.

”Jag följer Borås Stads riktlinjer för bisysslor”

Även BT:s källor tar upp chefens insyn i kontroller och de landar i samma slutsats som brevskrivaren:

Annons

– Kommunen har låtit det här pågå i flera år – trots att de mycket väl känner till allt. De väljer att vända bort blicken och ger sitt godkännande till en situation som landar i korruption.

Efter att BT sökt Zygmunt Cieslak i flera veckor, både via telefon och besök på hans arbetsplats, svarar han på mejl efter att där ha fått samtliga frågor. Han förnekar att han tar emot firmabesök på arbetstid, att han kan utnyttja information om kontroller för sitt eget företags vinning eller att det finns någon konflikt mellan hans företagande och kommunala tjänst.

”Jag följer Borås Stads riktlinjer för bisysslor”, skriver han.

Varför han pratar polska på arbetstid förklarar han så här:

"Det kan förekomma samtal på polska med familjemedlemmar samt verksamhetsutövare eller allmänheten som är polsktalande.”

Men 13 frågor lämnar Zygmunt Cieslak obesvarade. Däribland: Ditt företag fastnade vid en kontroll utförd av Göteborgs stad. Varför hade det rapporterats att du själv gjort många arbetstimmar på det bygget? Ditt företag har tre gånger tvingats betala kontrollavgift på grund av brister när det gäller personalliggare. Hur kommer det sig? Hur påverkas förtroendet för miljöförvaltningen av att du bötfälls?

KOMMANDE ARTIKEL: Högsta miljöchefen agerade inte på larmen om Zygmunt Cieslak – är själv delägare i bolag

Här saknas innehåll

Jonas EkelundSkicka e-post
Anne BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons