BT avslöjar: Här är brödernas bluffimperium i Borås – drivs med falska identiteter
Vackra fasader och välarbetade hemsidor. Mängder med recensioner. Snabba offerter.
Flyttfirmorna är många, och utåt sett ser de ut att vara seriösa.
Men BT kan nu avslöja att under ytan döljer sig systematisk ekonomisk brottslighet, falska identiteter och en enorm bluffverksamhet – där pengar strömmar genom kapade konton.
Sebastian Sundling, 24, blev ofrivillig målvakt för gömda pengar och guldaffärer.
Borås • Publicerad 21 april 2022 • Uppdaterad 19 juni 2023

BT GRANSKAR: BRÖDERNAS BLUFFIMPERIUM

De första artiklarna i granskningen publicerades våren 2022.

BT:s granskning av flyttfirmor i Borås avslöjar systematisk ekonomisk brottslighet, ett utstuderat pengasystem och falska identiteter.

Annons

Vi kan nu avslöja hur flyttfirmornas verkliga ägare låter andra personer stå på deras företag ”på pappret”. Hur de vilseleder och utnyttjar utsatta personer som blir skuldsatta – och köper guld med deras bankkort.

Spåren leder fram till tre Boråsbröder, som på olika sätt bedrar människor: Zakaria Fakhro, 28, Idris Fakhro, 26 och Ibrahim Fakhro, 23.

Alla tre använder sig av falska identiteter. Genom att lägga ett pussel via offentliga handlingar, banktransaktioner och källuppgifter visar BT:s granskning hur de tre bröderna kopplas till en mängd flyttfirmor.

När BT ringer företaget Johanssons flyttexpress svarar en trevlig mansröst som presenterar sig som Isak. Hans riktiga namn är dock Zakaria Fakhro, enligt BT:s uppgifter. På Facebook har ”Isak Nordlund” företagets lastbil som profilbild, där står att han är vd för företaget. Zakaria Fakhros bil brukar dessutom stå utanför Johanssons flyttexpress kontor.

I stora Facebook-grupper gör en man vid namn Linus Karlsson inlägg efter inlägg och presenterar reklam för Arnesflytt. Profilbilden föreställer en man i 30-årsåldern med kostym och glasögon. BT har hittat bildens ursprung – det är i själva verket en man som heter Ulrich Lehmann. Han är advokat på den tyska advokatfirman Lehmann i Berlin och arbetar med att försvara klienter som anklagas för skattebrott.

BT har kontaktat Ulrich Lehmann som svarar via mejl: ”Jag är advokat i Berlin och inte flyttföretagare. Jag ska kontakta Facebook om att mitt foto används olovligen.”

Linus Karlsson är alltså en falsk profil, och används som täckmantel för Idris Fakhro, som är vd för Arnesflytt.

I annonser för ytterligare ett företag, Visma flytt & städ, står en ”Noel B****” som kontaktperson. Det är egentligen Ibrahim Fakhro, enligt BT:s uppgifter. Det finns endast en person i Sverige som är folkbokförd som ”Noel B****”, i en annan del av landet. Han är tio år gammal.

På Facebook har ”Noel B****” också delat inlägg med reklam för Visma flytt & städ. Facebook-profilens enda vän är en ”Ibe Fakhro.”

De falska identiteterna gör det svårare för både myndigheter och missnöjda kunder att utkräva ansvar.

Noel B**** har endast en Facebookvän – ”Ibe Fakhro”. Vi har dolt Noels efternamn av hänsyn till tioåringen som är den enda i Sverige som heter så.
Noel B**** har endast en Facebookvän – ”Ibe Fakhro”. Vi har dolt Noels efternamn av hänsyn till tioåringen som är den enda i Sverige som heter så.

Den id-kapade 24-åringen och den enorma bluffen

Fler företag kan knytas till Fakhro-bröderna. I januari 2022 blev en 24-åring vd för Vivasflytt städ AB och Nordlundsflytt AB.

Han heter Sebastian Sundling. När vi ringer till hans nummer, som är anslutet till hans bank-id och swish, svarar en man.

– Vi jobbar ju med flytt, transport och städ och det. Jag köpte upp två bolag, jajamen, säger han.

Han ger oss snart stark anledning att tro att han inte är Sebastian Sundling och att det istället är någon av bröderna Fakhro vi faktiskt pratar med. Mannen berättar självmant om stora skulder och var han växt upp. Uppgifterna stämmer dock inte överens med folkbokföringsregistret eller skuldregistret för den ”riktiga” Sebastian Sundling.

BT ber om att få prata med honom i ett videosamtal, han säger att det inte fungerar. BT ber honom skicka något dokument eller annat som kan intyga att han är Sebastian Sundling. Då blir svaret:

– Jag är Sebastian Sundling, du pratar inte med någon annan. Det är verkligen så.

Han tackar nej till att ses för en intervju och vi avslutar samtalet.

En vecka senare på ett café utanför Göteborg, träffar vi till slut den verkliga Sebastian Sundling, 24, som vi lyckats spåra genom efterforskningar.

Han är nervös. Det bruna håret är uppsatt i en tofs, och han bär en luvtröja med en rottweiler på. Han ska snart bli varse hur grovt han utnyttjats.

Det var alltså inte honom vi pratade med i telefon, utan någon som lagt in hans bank-id och swish i sin telefon. Sebastian Sundling har några veckor tidigare förstått att han blivit id-kapad, då han fått brev från kronofogden rörande ett företag han inte känner igen.

– Jag har gjort en polisanmälan, säger han.

Här saknas innehåll

Sebastian Sundling har bott i fosterhem sedan han var två år gammal. En period har han bott utanför Borås, men utöver det har han ingen koppling hit. Han har heller aldrig arbetat på någon flyttfirma, utan är arbetslös och sjukskriven, berättar han.

Hösten 2021 hade han en kompis hemma hos sig, som hade tillgång till hans mobilkoder. Sebastian Sundling spekulerar i att det kan ha varit då han blev kapad. Kompisen har kriminella vänner och en stark koppling till Borås.

– Det var efter att han hade varit här som det började hända konstiga saker.

Sebastian Sundling berättar att han råkat ut för mycket i sitt liv, och lider av depression. Det som nu har hänt skapar ytterligare oro.

– Jag känner en hel del ångest, och en hel del ilska. Helvete vad dom har hållit på, säger han.

Han har redan polisanmält id-kapningen. Men när han tittar i sina bankdokument tillsammans med BT upptäcker han något hisnande.

Sebastian Sundling uttrycker en stor oro över vad han utsatts för, när BT träffar honom vet han att han blivit id-kapad – men det som sedan uppdagas är än mer komplicerat.
Sebastian Sundling uttrycker en stor oro över vad han utsatts för, när BT träffar honom vet han att han blivit id-kapad – men det som sedan uppdagas är än mer komplicerat.Foto: Jennie Ölund

Det har skapats ett nytt bank-id kopplat till hans personnummer, och det är fortfarande aktivt.

Någon har dessutom öppnat två bankkonton i hans namn, i en bank han inte använder.

BT har tagit del av samtliga kontotransaktioner.

Där finns swishbetalningar till personer BT vet arbetar för brödernas flyttfirmor.

När BT spårar några av flyttkunderna, vars betalningar syns i kontolistorna, så får vi veta att de anlitat Johanssons flyttexpress. En av dem har varit i kontakt med en ”Isak”.

Flyttexpressenfaktura som betalats till Sebastian Sundlings konto. 24-åringen har polisanmält att han blivit id-kapad.
Flyttexpressenfaktura som betalats till Sebastian Sundlings konto. 24-åringen har polisanmält att han blivit id-kapad.

Bland de många transaktionerna på Sebastian Sundlings nyskapade konto avslöjas hur mängder av swishar för mindre summor kommer in. Pengarna används sedan bland annat till att köpa guld.

Vi upptäcker snart att det handlar om företagsverksamhet.

Informationen från banken visar att swishbetalningarna kommer från många olika personer, vissa av beloppen är för små för att gälla flyttbetalningar. Till slut ser vi ett mönster i vissa av meddelandena och lyckas spåra deras ursprung.

Det visar sig att det är betalningar för klippning – i en frisörsalong i Borås som ägs av Ibrahim Fakhro.

Ett exempel på en transaktion för klippning hos Borås Barber, på det kapade kontot.
Ett exempel på en transaktion för klippning hos Borås Barber, på det kapade kontot.

Där syns också en stor överföring på över 300 000 kronor, namngiven med ett registreringsnummer som tillhör en lastbil. Samma dag förs 125 000 kronor över till ett annat konto. Datumen stämmer överens med när lastbilen byter ägare. Den ägs numera av Johanssons flyttexpress, som sköts av Zakaria Fakhros.

Bland utgifterna syns även inköp av guldtackor, casinospel och stora överföringar till okända konton. Guldtackorna köps hos en guldhandlare i Göteborg, som återkommer gång på gång när BT går igenom ekonomiska transaktioner.

Det har också tagits ut stora summor pengar i en automat på Brämhultsvägen i Borås, i närheten av flyttbilarnas parkering. Och i en bankomat i Göteborg – nära ett av brödernas kontor.

Sebastian Sundling berättar om stark ångest och oro:

–Jag mår ganska skit. Jag väntar på att få kontakt med Bolagsverket och har pratat med banken, som försöker förstå vad som hänt.

Bland bankens meddelanden finns varningar angående de konton som öppnats. Banken har ifrågasatt de många transaktionerna och bett om förklaringar. Det har också efterfrågats id-uppgifter. Någon har då svarat och skickat en bild på Sebastian Sundlings id-kort, bilden är tagen med jeanstyg i bakgrunden.

Id-kapningen polisanmälde Sebastian Sundling alltså för någon månad sedan. Och det är inte första gången som affärerna kring Vivasflytt resulterar i polisanmälan. När Sebastian Sundling blev vd hade just en tidigare så kallad målvakt – alltså en annan person som står på bolaget ”på pappret” – hoppat av och polisanmält.

Målvakten stod även som vd i Nordlundsflytt. Ibrahim Fakhro var dock den som egentligen skötte företagen, enligt BT:s uppgifter.

En transaktion märkt med lastbilens registreringsnummer finns på Sebastian Sundlings kapade bankkonto.
En transaktion märkt med lastbilens registreringsnummer finns på Sebastian Sundlings kapade bankkonto.

Fakturaspelet och kopplingen mellan flyttfirmorna

Genom att gå igenom kontotransaktioner, jämföra telefonnummer och bankgiro-uppgifter kan BT knyta många firmor till bröderna Fakhro. Vi kan avslöja hur pengar strömmar genom konton och hur det köps guldtackor och klockor.

Flyttmannen i Europa, som nu är försatt i konkurs, är ett företag som också skötts av Zakaria Fakhro en period, enligt uppgifter i konkurshandlingarna. Bland uppgifterna på Bolagsverket står dock flera andra personer som företrädare.

När bolaget begärdes i konkurs visade det sig att någon köpt guld och spelat på casino, samt gjort stora överföringar till ett annat flyttbolag – som saknade både anställda och fordon.

Bolaget hade samlat på sig en mängd betalningsförelägganden.

Skattesmällen får nu en ung boråsare ta, vi kommer berätta mer om det i en senare del av granskningen.

Företagets bokföring är spårlöst försvunnen, men under vår granskning får vi tillgång till Flyttmannen i Europas huvudböcker – och genom transaktionerna avslöjas kopplingen till bröderna Fakhro.

Där finns transaktioner mellan Flyttmannen i Europa och nära anhöriga till bröderna. Där finns också fakturor mellan bröderna, och till deras olika flyttbolag.

När vi undersöker de tre bröderna upptäcker vi kopplingar till ännu fler företag.

Alla flyttföretag vi granskat, utom ett, saknar även yrkestrafiktillstånd, vilket flyttfirmor måste ha enligt Yrkestrafiklagen.

Genom kunders betalningar, och klagomål till Allmänna reklamationsnämnden, blir kopplingen mellan firmorna än tydligare. Vissa kunder har anlitat ett bolag men sedan betalt till ett annat.

Ett exempel är en kund som anlitat Arnesflytt och sedan betalat till Vivasflytts bankgiro. När kunden sedan vänt sig till Arnesflytt för att uppmärksamma skador på möbler – svarade bolaget att det i själva verket var en tredje flyttfirma som utfört jobbet.

Ett annat är en kund som anlitade Flyttmannen i Europa, men sedan betalade större delen av summan till ett annat företag – som senare skulle få namnet Johanssons flyttexpress.

I ett tredje fall har en kund anlitat Arnesflytt, men betalat till en annan flyttfirma. När kunden frågade Arnesflytt om varför betalningen gick till ett annat företag, blev svaret “Vi är som ett och samma företag”.

I ett fjärde fall har en kund anlitat Visma flytt & städ men swishat betalningen till en annan flyttfirma kopplad till Fakhro-bröderna. Dessutom har två av bröderna, Zakaria och Idris Fakhro, tidigare dömts för bedrägerier kopplade till två andra flyttfirmor. De hette Göteborgs flyttbyrå och Flyttnord, vilket BT tidigare har rapporterat.

De avslöjande detaljerna i polisutredningen

Visma flytt & städ är en enskild firma, som enligt uppgifter till BT skötts till stor del av Ibrahim Fakhro – under alias ”Noel B****”.

Personen som firman är lagligt knuten till sitter numera i fängelse, han dömdes i slutet av 2021 för grov smuggling.

I polisens förundersökning om smuggling hittar BT många avslöjande detaljer – som kopplas till flyttfirmor.

Den ekonomiska utredningen om den dömde Visma-företrädaren, ihop med andra banktransaktioner vi tagit del av, kopplar ihop Visma flytt & städ och Arnesflytt.

Swish och en större överföring binder samman företagen via en anställd, som vilseletts till att låna stora summor pengar för att ge till Idris Fakhro – vd för Arnesflytt.

Bland transaktionerna på Visma-företrädarens konton syns också köp i en specifik guldaffär i Göteborg. Betalningar till samma guldaffär fanns på Sebastian Sundlings kapade konto, och bland Flyttmannen i Europas banktransaktioner.

Det framgår också i förhören att den numera dömde mannen haft fyra olika bankid, på fyra olika telefoner, under 2020 och 2021. Ett av dem har använts efter att han häktats, och nästan varje dag sedan han anhållits, uppger polisen.

Förhörsledaren frågar i förhör om någon annan haft tillgång till mannens konton.

– Det var en person som jag träffade när jag hängde i Borås. Mitt konto kopplades i hans telefon. Han aktiverade mitt bank-id i sin telefon, svarar den numera dömde Visma-företrädaren.

Bröderna Zakaria Fakhro, Ibrahim Fakhro och Idris Fakhro kan knytas till flera olika flyttfirmor.
Bröderna Zakaria Fakhro, Ibrahim Fakhro och Idris Fakhro kan knytas till flera olika flyttfirmor.

BT har sökt Zakaria Fakhro, Idris Fakhro och Ibrahim Fakhro via telefon, mejl och sms. När vi ringer till Johanssons flyttexpress svarar ”Isak”.

– Jag heter Isak ja, jag kan tyvärr inte kommentera någonting. Jag är anställd på det företaget, det sköter sig jättebra. Vi har inte gjort illa någon, vi har inte bråkat med någon. Vi har inte gjort fel någonstans. Är det så att ni har något är ni varmt välkomna till vår advokat i sådana fall.

Vi har uppgifter om att Isak och Zakaria Fakhro är samma person, vad har du för kommentar till det?

– Det stämmer inte. Zakaria Fakhro har jobbat hos oss, han är ute och kör flyttbil ibland. Så du kopplar två helt olika personer, du har verkligen helt fel.

Har du något nummer till Zakaria Fakhro?

– Ah... han är ute och kör lastbil just nu, jag vet inte var han är någonstans. Men…

Vad har du för koppling till Sebastian Sundling?

– Ingen aning. Jag vet inte vem det är. Aldrig hört talas om det namnet. Antingen ringer ni fel, eller har fått fel uppgifter.

Varför saknar ni yrkestrafiktillstånd?

– Det är på gång vi kommer få det när som helst. Vi är på gång. Du, jag är lite upptagen, ha det gott hej.

BT ringer fler gånger men får inga fler kommentarer, utan personen vi får prata med presenterar sig nästa gång som Andreas och avslutar snabbt samtalet.

Vi ringer också till Arnesflytt och får då prata med någon som säger att han heter Adam. BT känner igen rösten från tingsrättsinspelningar och tidigare samtal, och hör att det är Idris Fakhro vi pratar med. När vi säger att det är Idris Fakhro vi söker blir svaret:

– Han är ägare, han är på semester just nu och tillbaka nästa vecka. Om det är något akut kan jag meddela det.

Vi har uppgifter om att Linus Karlsson och Idris Fakhro är samma person.

– Det vet jag inte. Nu pratar du med fel person. Jag vet inget om detta. Du får mejla.

Vi får inga svar på våra frågor utan ”Adam” hänvisar enbart till företagets mejl och säger att Idris Fakhro är utomlands. Efter ett tag lägger han på.

Ibrahim Fakhro har inte svarat på varken telefon eller sms, vi har också ringt till hans frisörsalong och lämnat meddelande utan resultat.

I nästa del av granskningen: Markku Nordlund, 46, vilseleddes till att ta stora lån – Idris Fakhro köpte guldtackor.

FAKTA

Härvan – så hänger flyttfirmorna ihop

Arnesflytt AB

• Idris Fakhro, 26, är vd och verklig huvudman. Han har förmått en anställd i sitt företag att ta stora lån för att få bli delägare. Men de lånade pengarna gick inte in i firman: Idris Fakhro köpte guldtackor för dem.

• Det finns många anmälningar mot företaget, både till Allmänna reklamationsnämnden och polisen.

• Idris Fakhro kallar sig Linus Karlsson, och marknadsför företaget under en falsk profil på Facebook.

Johanssons flyttexpress AB

• Zakaria Fakhro, 28, sköter företaget, enligt BT:s uppgifter. Den lagliga företrädaren hänvisar till sin vän när vi ringer.

• Zakaria Fakhro kallar sig för Isak. En Facebookprofil under namnet ”Isak Nordlund” har en Johanssons flyttexpress på profilbilden.

• I företagets kommunikation med Tillväxtverket står en ”Isak Yngvild” som kontaktperson för Johanssons flyttexpress. Det finns ingen med det namnet i Sverige.

• Företaget har lägsta kreditklass.

• Inkomster till företaget har kommit in på ett kapat bankkonto.

Vivasflytt städ AB och Nordlundsflytt AB

• När de här företagen registrerades skrevs en person som företrädare, av Ibrahim Fakhro. Företrädaren hoppade av och polisanmälde.

• I början av 2022 ändrades styrelsen och en ny person blev vd. Han heter Sebastian Sundling, är 24 år gammal, och har blivit id-kapad.

• Vivasflytt städ har lägsta kreditklass och nio betalningsförelägganden. Nordlundsflytt har kreditklass 2 och saknar hemsida.

Visma flytt & städ

• Visma flytt & städ är en enskild firma

• Personen den är knuten till sitter numera i fängelse.

• Enligt BT:s uppgifter är det egentligen Ibrahim Fakhro som skött åtminstone delar av företaget.

• I annonser för företaget står en ”Noel B****” som kontaktperson – BT:s granskning visar att det i själva verket är Ibrahim Fakhro.

Flyttmannen i Europa AB

• I konkurshandlingarna framgår att Zakaria Fakhro ska ha skött företaget, åtminstone under en period.

• Flera kunder har varit i kontakt med en ”Jakob” som konkursförvaltaren inte kunnat identifiera, enligt BT:s uppgifter använder Zakaria Fakhro även ”Jakob” som alias.

• I styrelsen har dock helt andra personer stått, varav en 22-årig boråsare som uppgav under ed att han lurats till att signera dokument.

• Bland kontotransaktionerna för företaget syns tydliga kopplingar till både Idris Fakhro och Ibrahim Fakhro. Där syns också fakturor till Gbg direktflytt och Arnesflytt.

• Det finns även kopplingar till nära anhöriga till bröderna.

Gbg direktflytt AB

• Företaget är starkt kopplat till en av Fakhro-brödernas anhöriga, enligt BT:s uppgifter. Det finns också ekonomiska transaktioner mellan Gbg direktflytt och Flyttmannen i Europa.

• Gbg direktflytt har mängder med betalningsförelägganden, 123 stycken de senaste tre åren. Företaget har över 300 000 kronor i skuld hos kronofogden.

• Företaget är skrivet på en adress i Borås där en flyttfirma som var föremål för en omfattande polisutredning 2016 tidigare var skrivet.

Jennie ÖlundSkicka e-post
Lena KvistSkicka e-post
Anne BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.