Annons

Brottsling släpptes – skulle suttit kvar

En man släpptes trots att han skulle sitta kvar i häktet. Nu fälls en kriminalvårdare för tjänstefel.
Borås • Publicerad 22 december 2010

Det var augusti förra året som polisen i Borås grep en man misstänkt för stöld. Det visade sig att mannen dessutom avvikit från ett behandlingshem i Jönköpingstrakten och han häktades ett par dagar senare. Grunden till häktningen var att det fanns en risk att mannen om han var på fri fot, skulle fortsätta begå brott.

Dagen efter häktningen får centralvakten på häktet i Borås ett fax från Övervakningsnämnden i Jönköping som säger att den häktade mannen ska släppas. Något som tjänstgörande kriminalvårdare gör efter att ha kontrollerat med övervakningsnämnden.

Annons

Nu uppstår problemet. Den nu frisläppta mannen var fortfarande häktad och skulle alltså inte ha släppts. Något som kriminalvårdaren upptäcker ett par samtal senare.

Kriminalvårdaren anser sig ha följt gängse rutiner och menar därtill att mannens häktning inte fanns registrerad i datasystemet. Trots att det enligt domen funnits brister i systemet döms nu vårdaren för tjänstefel eftersom vårdaren borde förstått att hon inte kan "verkställa en muntlig uppgift från en myndighet" om att en intagen ska släppas.

Kriminalvården i Borås har sett över sina rutiner för centralvakten.

Jessica Eriksson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons