Annons

Bredband kan bli dyr affär

Ditt bredbandsabonnemang kan bli en dyr affär. Flyttar du under bindningstiden är du skyldig att betala. Även om tjänsten inte fungerar på den nya adressen.
Borås • Publicerad 10 april 2011
Foto: Anders Göransson
Jimmy Andréen trodde att bredbandsabonnemanget skulle sägas upp när han flyttade om det inte fungerade på den nya adressen.
Jimmy Andréen trodde att bredbandsabonnemanget skulle sägas upp när han flyttade om det inte fungerade på den nya adressen.Foto: Sandra Nordin

– Många tänker inte på att man ingått ett avtal som man är bunden av, säger Karin Runge på Konsument Borås.

När man tecknar fasta bredbandsabonnemang finns det oftast olika långa bindningstider att välja emellan. Den längre brukar vara billigare och lockar därför många. Men det som på förhand kanske verkar vara en bra affär kan snabbt bli raka motsatsen.

Annons

Om du flyttar under tiden som bindningstiden gäller och leverantören inte kan erbjuda bredband på den nya adressen är du ändå skyldig att betala så länge avtalet gäller. På Konsument Borås har man fått in många fall där personer ställer sig frågande till vad som egentligen gäller i sådana situationer.

– Personen i fråga menar då att det inte kan vara rätt att man skall betala för en tjänst man inte kan använda. Man ringer till oss för att få det bekräftat men då måste vi berätta att det är ett avtal man är bunden av. Många blir överraskade och förvånade. Det är inget man tänker på i första hand, säger konsumentrådgivare Karin Runge.

Risken är då att kunden ?istället tvingas teckna ett nytt abonnemang, med en annan leverantör på den nya adressen samtidigt som man betalar för det gamla. Villkoren för uppsägning ser olika ut hos leverantörerna men Karin Runge råder boråsarna att göra läxan noggrant.

– Undersök innan vad som gäller om man skulle vilja säga upp abonnemanget. Sedan är det bra att tänka över sin bostadssituation innan man tecknar ett abonnemang med lång bindningstid. ”Kommer jag fortfarande att bo här inom två år?” är en fråga värd att ställas. Ta med det i beräkningen innan du väljer, säger Karin Runge och fortsätter:

– Det som på pappret framstår som det bästa priset kanske blir dyrare just för dig, om du flyttar under bindningstiden. Ibland kan det dyra alternativt vara det billigaste.

Undersök uppsägningstider och bindningstider innan du tecknar abonnemang.

Fundera över din framtida ?bostadssituation. Vet du om att du kommer att flytta kan det vara bättra att teckna ett abonnemang med kortare bindningstid.

Fråga leverantören vad ett abonnemang utan bindningstid kostar.

Andra branscher där liknande problem kan dyka upp för konsumenten är telefoni och gym, där flytt ofta inte gäller som giltligt skäl för att häva ett avtal.

För mer information om ?regler och villkor för bredband, tv och telefoni, se www.ktib.se – Konsumenternas tele-, teve- och internetbyrå.

Victor Fridén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons