Annons

Branden är ännu inte släckt – men faran för allmänheten bedöms vara över

Det brinner fortfarande i byggnaden vid Stora torget.
Minst tolv lägenheter är totalförstörda och stora delar av centrum har spärrats av. Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand alternativt allmänfarlig vårdslöshet, vilket är rutin vid liknande händelser.
Klockan 22.30 upphävdes det VMA som under fredagseftermiddagen uppmanat alla i området att hålla sig inomhus.
Under tidiga lördagsmorgonen arbetar räddningstjänsten vidare med branden.
BORÅS • Publicerad 9 juni 2023 • Uppdaterad 10 juni 2023

Här saknas innehåll

Branden började på en balkong i den stora byggnaden vid Stora torget. Sedan spred den sig vidare under plåttaket, vilket gjort det svårt för räddningstjänsten att bekämpa lågorna.
Branden började på en balkong i den stora byggnaden vid Stora torget. Sedan spred den sig vidare under plåttaket, vilket gjort det svårt för räddningstjänsten att bekämpa lågorna.Foto: Johan Valkonen

Larmet om den kraftiga branden inkom vid 13.30-tiden på fredagseftermiddagen, medan studentflaken fyllde Allégatan. När räddningstjänsten kom fram till platsen slog lågorna ut från hörnet på översta våningen i huset vid Stora Brogatan i centrala Borås.

Räddningstjänsten fokuserade till en början på att utrymma byggnaden och det närmaste området, och inledde därefter släckningsarbete med höjdfordon. Rökdykare gick in i byggnaden för evakuera personer som befann sig i lägenhetshuset.

bild 1/6
Femte våningen av den drabbade byggnaden är kraftigt brandskadad.
Räddningstjänsten arbetar med att släcka brandhärdar under plåttaket.
Arbetet fortsätter vid 18-tiden på fredagen. En extra kranbil har kallats in för att kunna skära upp taket, under vilket den svåråtkomliga branden har härjat i timmar.
Polis håller avspärrningarna kring branden.
Arbetet fortsätter vid 18-tiden på fredagen. En extra kranbil har kallats in för att kunna skära upp taket, under vilket den svåråtkomliga branden har härjat i timmar.
En massiv räddningsinsats pågår i centrala Borås under fredagskvällen.
Femte våningen av den drabbade byggnaden är kraftigt brandskadad.
Räddningstjänsten arbetar med att släcka brandhärdar under plåttaket.

Här saknas innehåll

Annons

Vid 17.40-tiden var en kranbil från Borås stads servicekontor på väg till branden. Den skulle hjälpa räddningstjänsten med att lyfta av taket.

– Just nu arbetar vi med en annan kranbil för att skära upp delar av plåttaket på byggnaden, så att vi kan komma åt alla brandhärdar under, sa Caroline Olausson, kommunikatör vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund under sena fredagseftermiddagen.

– Vi är fortfarande på plats med samma antal enheter som tidigare, och kommer att vara så ytterligare ett antal timmar, sa Caroline Olausson.

Vid 21-tiden meddelade räddningstjänsten att det fortfarande brann.

– Det är fortfarande brand, vi rökdyker fortfarande – och det är givetvis mycket varmt. Vi fortsätter med oförändrad styrka till åtminstone kl 23 ikväll. Släckningsarbetet kommer att fortgå hela natten och hela morgondagen, sa Andreas Persson, vakthavande befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Branden höll sig till översta våningen av byggnaden, men var fortfarande inte under kontroll.

För polisen var det oförändrat läge vid 19-tiden på fredagskvällen.

– Vi är på plats och håller avspärrningarna, sa Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, gick ut under fredagseftermiddagen och uppmanade boråsarna att hålla sig inomhus och stänga dörrar och fönster på grund av den omfattande röken. Det hävdes först kl 22.30 på fredagskvällen.

– Vi har tagit beslut om att inleda en förundersökning om mordbrand alternativt allmänfarlig vårdslöshet, sa Thomas Andersson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Borås senare under fredagskvällen.

Annons

Beslutet är rutin för att polisen ska kunna börja utreda branden.

– Den tekniska undersökningen kommer att dröja tills vi får tillträde till platsen. Det kan dröja fram till söndag eller eventuellt måndag. Det ska ju först vara säkert för teknikerna att arbeta på platsen, sa Thomas Andersson.

Här kan du se BT:s tidigare livesändning från branden:

Här saknas innehåll

BT har pratat med ett vittne, som såg branden i ett tidigt skede.

– Jag och en kompis var och tittade på studentfirandet när vi såg en grill på en balkong som brann. Sedan spred sig branden jättefort. Ett glasräcke bredvid grillen sprack helt och sedan spreds elden in i huset, säger Liv Tranell.

Såg ni några personer på balkongen?

– Nej, inte vad vi såg.

Vittnen på plats beskriver hur den kraftiga elden har fått takplåten att lyftas.

Det rör sig om den byggnad där bland annat Akademibokhandeln och STC är inrymt. Tidigare fanns Nordea i samma byggnad. Det är bara tre år sedan huset byggdes om med bland annat tolv nya lägenheter på översta våningen, och ytterligare fler på våningarna under.

Enligt räddningstjänstens styrkeledare på plats så fanns det inga rapporterade personskador.

Polisen fick utrymma flera butiker i centrala Borås. Även tingsrätten har fått utrymmas.

Annons

Och studentfirandet på Allégatan fick avbrytas helt.

– Det blev väldigt knepigt. Vi hade ju tusentals personer i centrum och många personer på Allégatan då det också började brinna där, sa Sven Gardell som var polisens insatsledare under studentfirandet.

Polisen spärrade av området kring Stora torget. Studentfirandet avbröts för att ge plats åt utryckningsfordon och avspärrningar.

– Vi fick avbryta all flakåkning. Alla hann åka en runda ungefär innan vi behövde utrymma hela gatan. Studenterna skjutsades tillbaka till utgångspunkten där de lastades av och fick fortsätta firandet, sa Sven Gardell.

Avspärrningarna beräknades då vara kvar åtminstone till klockan 07 på lördagsmorgonen, meddelar polisen på sin sajt.

Här saknas innehåll

Här saknas innehåll

bild 1/6
Räddningspådrag i centrum.
Brand i centrala Borås.
Brand i centrala Borås.
En polis vårdas av ambulanspersonal.
Brand i centrala Borås.
Polisen spärrar vid Allégatan.
Räddningspådrag i centrum.
Brand i centrala Borås.

Här saknas innehåll

Love SchillerSkicka e-post
Nils ArnellSkicka e-post
Jonas BörjessonSkicka e-post
Håkan PerssonSkicka e-post
Esbjörn GuwalliusSkicka e-post
Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
Matilda SpetzSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons